12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Preminuo književnik Andrija Vučemil

U Rijeci je u subotu u 81. godini iznenada preminuo Andrija Vučemil, pjesnik, kazališni redatelj i socijalni radnik, dugogodišnji istaknuti član Društva hrvatskih književnika, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH, te pokretač časopisa Književna Rijeka i Naša ognjišta.

 Andrija Vučemil rodio se u mjestu Oplećani pored Tomislavgrada, školovao se u Tomislavgradu, Bolu na Braču, Imotskom, Zagrebu, Ljubljani i Rijeci. Kao pripadnik Hrvatske revolucionarne mladeži, organizacije koja je nastala na gimnaziji u Imotskom, sa skupinom prijatelja 1959. osuđen na višegodišnju robiju koju je izdržao na Golom otoku.

 Tada mu se zabranjuje daljnje javno djelovanje i objavljivanje, pa povremeno režira i objavljuje pod pseudonimom Ante Majin i Bogumil Ljubiša.

- OGLAS -

 Nove knjige počinje objavljivati od 1990., ukupno 18 zbirki poezije i tri publicističke. Dobitnik je prestižne nagrade A.B. Šimić, nagrade za poeziju Dubravko Horvatić, te nagrade za životno djelo općine Tomislavgrad.

 Posljednjih je godina živio i radio u Rijeci kao profesionalni književnik i nakladnik, te neumorni humanitarac posvećen pomaganju potrebitih.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA