10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

SBB donio odluku: Bićemo dio vlasti na federalnom i nivou BiH

Potpredsjednica SBB-a Adisa Omerbegović-Arapović nakon sjednice Predsjedništva stranka kazala je kako su izborni rezultati odredili odnose stranaka, ali i da se mnogo toga dešavalo u postizbornom periodu.

“Međutim, ovaj trenutak zahtijeva da stavimo interese države i interese ovog naroda ispred bilo kakvih sebičnih interesa ili ličnih animoziteta. Sloga i partnerstvo je ono što biramo za ovaj trenutak”, poručila je ona na konferenciji za novinare.

Omerbegović-Arapović na pitanje novinara kazala kako kantonalne vlade nisu bile predmet razgovora, te da SBB ostaje u Vlada KS.

 
“Vlada KS nije dovedena u pitanje. Mi stojimo i ostajemo uz Kantonalnu vladu u Sarajevu. To nije bio predmet razgovora niti smo dozvolili da to bude predmet ovih razgovora”, potcrtala je ona.

- OGLAS -

Na pitanje novinara je li bilo razgovora o Ministarstvu sigurnosti, ona je odgovorila potvrdno, ali i da će odlučiti ko će biti delegiran ispred stranke na to mjesto.  

“U javnosti je bilo dosta špekulacija. Međutim, moram iznijeti mišljenje da smo mi već razgovorali o toj poziciji svjesni da tri predsjednika stranaka HDZ-a, SDA, SBB-a, sjede u Domu naroda. U Vijeću ministara Radončić bi bio jedini predsjednik stranke. Međutim isto tako svjesni smo da bi ovoj mulitinacionalnoj konstelaciji odnosa bio najveći kohezivni faktor u tom Vijeću ministara. Bez obzira na to što tu ima nekih pozitivnih i negativnih strana, ostajemo pri mišljenju da ćemo odlučiti finalno o tome ko će biti delegiran ispred SBB-a za ministra sigurnosti u nekom kasnijem momentu i naravno to ćete saznati”, kazala je Omerbegović-Arapović.

Na pitanje štra će biti sa strankama sa kojima je SBB ranije dogovorio zajednički nastup, potpredsjednica SBB-a odgovorila je da novinar aludira na Tuzlanski kanton.

“Ti razgovori se vode međutim nemamo ništa finalno za objaviti šta će se desiti s Vladom u TK. Dakle, trenutno postoje pritisci da se finalizira ili dovede u taj neki finalni proces formiranja Vlade u TK, međutim, nemamo potvrdu da se nešto konkretno desilo”, dodala je Omerbegović-Arapović. 

 
 
Novinare je interesovalo i kada SBB očekuje sastanak sa SDA. Potpredsjednica SBB-a rekla je da je ova stranka autorizovala svoju delegaciju za pregovore.

“Očekujemo da ćemo u narednih nekoliko dana već dobiti poziv za konkretno sjedanje za sto i razgovore o principma. SBB je i do sada pokazao da je interes građana na prvom mjestu. U nekim trenucima kada smo bili u koalciji sa SDA često smo dizali svoj glas protiv nekih praksi. U ovom trenutku kada u ovoj zemlji dolaze neki veoma bitni reformski procesi, potencijalne privatizacije, veoma je bitno da ti procesi budu pravedni. Veoma je bitno da SBB i dalje mora biti veoma hrabar, da bude kohezivan, ali veoma oštar faktor da ostanemo na dobrom putu kada su ti procesi u pitanju, ali, rekla bih, i u definiranju istih. Ti razgovori su veoma bitni i oni se trebaju ticati principa, ko, kada i šta ćemo raditi. Dakle, SBB je u ovom trenutku donio odluku isključivo vođen tom logikom”, poručila je ona.

Na pitanje novinara da li će koalicija SBB-a i SDA funkcionisati u narednom mandatu, imajući u vidu zaoštrene odnose između stranaka, a posebno stranačkih lidera, Omerbegović-Arapović je kazala kako se u BiH suočavamo sa nizom negativnih stvari, procesa i praksi, ali da budućnost ove zemlje zavisi od pronalaženja snage da se izdignemo iznad ličnih animoziteta. 

“Mislim da je isto tako veoma značajno pokazati državničku snagu, slogu i partnerstvo u veoma bitnim principima. Vi znate da koalicija po teorestskoj definiranosti znači savezništvo, ne mogu to tako definirati u ovom trenutku, ali moram reći da se mora pokazati snaga da se oko bitnih pitanja iznađu rješenja. Mislim da smo mi, s obzirom na razne progone i pritiske koje smo i lično preživjeli u SBB-u i zbog tih takvih teških tereta koje nosimo, moramo pokazati ustvari, i pokazali smo, snagu da se izdignemo iznad toga. Zato se nadam da će ta snaga koju smo sada pokazali ovom svojom odlukom biti iskorištena da u ovoj državi unutar stranaka, u svakoj odluci koja se bude pravila, nađemo snagu da se držimo principa i da napokon pokažemo građanima da se može drugačije i bolje. Da možemo deblokirati eurointegracijske i euroatlantske procese u ovoj zemlji takvim jednim pristupom”, pojasnila je ona.

Kako je istakla, SBB je pokazao da je izbornim pobjednicima dozvolio slobodu da formiraju vlade bez ove političke stranke.

“Međutim, sedam mjeseci nakon izbora, nalazimo se u situaciji da nemamo državnu vlast, nemamo federalnu Vladu, nemamo Vladu u TK. Odogovrnost je mnogo veća u ovom trenutku, ali i izazovi koji nam prijete. Mi nismo imali konfort da ne uzmemo u obzir da je ovaj ternutak zahtijeva od nas da se izdignemo čak možda i iznad svojih ličnih mišljenja zašto to ne bismo trebali uraditi. Smogli smo snage sa 20 glasova za i jednim protiv donijeli odluku da autorizujemo našu delegaciju da uđe u zvanične pregovore o formiranju isključivo državnog i federalnog vlasti”, konstatovala je Omerbegović-Arapović.

 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA