1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Rumunija: Cijela vlada i premijer u karantinu

Čelnik Liberalne stranke Orban rekao je da je senator prisustvovao sastanku viših stranačkih zvaničnika.

Dodao je da on, njegov 17-člani kabinet i svi senatori iz Liberalne stranke povući u karantin i podvrgnuti testiranju.

“Svi članovi vlade… obavit će svoju obavezu i poduzeti sve mjere u borbi protiv koronavirusa, bez obzira na to je li im virus potvrđen ili ne”, rekao je Orban novinarima.

- OGLAS -

Pozvao je novinare koji izvještavaju s njegovih konferencija da se također testiraju.

Karantin bi mogao produbiti političku krizu koja je počela kad je Orbanova vlada svrgnuta u glasanju o povjerenju koje je sazvala glavna opoziciona stranka prošli mjesec.

I prije Orbanove objave o karantinu rumunski predsjednik Klaus Iohannis trebao je održati konzultacije s političkim strankama kasnije u petak u posljednjem pokušaju da se instalira nova vlada.

Sa sve većom zabrinutošću  zbog širenja  novog koronavirusa, predsjednički ured rekao je da će Iohannis sada održati konzultacije sa strankama putem videokonferencije. 

Iohannis je u četvrtak rekao da namjerava imenovati novoga premijera – očekuje se da to bude Orban – koji bi bio odobren parlamentarnim glasanjem sljedeći tjedan.

Uspije li, premijer će imenovati vladu sa svim ovlastima da se bori protiv virusa.

Orban je održao sastanke s čelnicima drugih političkih stranaka ovaj tjedan, kao i s Iohannisom i drugim zvaničnicima uključujući guvernera centralne banke.

Rumunija je prijavila 70 slučajeva koronavirusa, ni jedan zaraženi nije umro.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA