2.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Bratić: Zaključkom Predsjedništva BiH nije povrijeđen vitalni interes RS

Naglasio je da Predsjedništvo BiH nije protiv gradanje mosta Komarna – Pelješac, nego je tražio da se definiše razraničenje između BiH i Republike Hrvatske.

-Od 2007.godine bio je usaglašen stav Predsjedništva BiH, da se treba zaštititi teritorijalno more BiH i riješiti njen pristup otvorenom moru – rekao je Bratić novinarima u Banjoj Luci, prenoseći stav Koalicije “Zajendo za BiH”.

More BiH, kako je dodao, pripada podjednako oba entiteta.

- OGLAS -

-Interes svih, bez obzira na nacionalnu i stranačku pripadnost da taj resurs BiH zaštitimo na pravi način – naglasio je Bratić.

U Narodnoj skupštini RS-a tek se očekuje poslanička rasprava o izjavi člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, po kojoj je Zaključak o prihvatanju Zvaničnog stava Bosne i Hercegovine u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac, veoma štetan po vitalne interese RS-a.

U proteklih nekoliko sati u entitetskom parlamentu najmanje je bilo riječi o toj temi.

Na 4. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, 16. jula, sa dva glasa članova Željke Komšić i Šefika Džaferovića i jednim glasom protiv, aktulenog predsjedavajućeg Milorada Dodik, usvojeni su zaključci u vezi s izgradnjm Pelješkog mosta, nakon čega je Dodik pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa RS-a.

Ukoliko bi Dodikova izjava bila potvrđena u Narodnoj skupštini RS-a dvotrećinskom većinom, osporavana odluka Predsjedništva BiH neće imati učinka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA