13.8 C
Sarajevo
20.04.2024

Poslanici NSRS-a o radu Fiskalnog savjeta u 2017.

Fiskalni savjet uspostavljen je Zakonom o Fiskalnoj odgovornosti u RS, a njegovi članovi imenovani su u julu 2017., podsjetio je predsjednik Savjeta Milenko Krajišnik.

Taj, kako je naveo, nezavisni organ za svoj rad odgovara Narodnoj skupštini.

Zadužen je da analizira i provjerava makroekonomske i fiskalne pretpostavke i projekcije korištene u izradi Vladinih dokumenata, daje nezavisnu i kredibilnu ocjenu ekonomske politike, procjenjuje osnovne fiskalne rizike i vjerovatnoću da će Vlada ispuniti svoje ciljeve u budućnosti, procjenjuje u kojoj mjeri je Vlada ispunila postavljene fiskalne ciljeve i provjerava da li su poštovana fiskalna pravila.

- OGLAS -

Odmah po njegovom okončanju započet će i treće redovno zasjedanje entitetskog parlamenta, za čiji dnevni red je predloženo 14 tačaka.

Poslanici će u drugom nastavku 2. redovne sjednice razmatrati izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta u 2017., kao i Godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS za prošlu godinu.

Među preostalim tačkama je i izvještaj Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS-a o radu za 2017., kao i izvještaj o radu Pravobranilaštva RS-a za 2017., kao i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine također za 2017.

Poslanici bi trebalo da se izjasne o Prijedlogu zaključka u vezi s uvođenjem besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u RS.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA