17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Navaljni ponovo pred sudom zbog slučaja klevete

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni ponovo se 12. februara pojavio pred sudom u Moskvi zbog optužbi za širenje “uvredljivih” informacija protiv veterana iz Drugog svetskog rata koji je prošlog leta u jednom video klipu branio ustavni referendum kojim su povećana ovlašćenja predsednika Rusije Vladimira Putina.

Suđenje se fokusira na objavu na društvenim mrežama iz juna, u kojoj je Navaljni, jedan od najglasnijih Putinovih kritičara, ljude koji su na video snimku opisao kao “izdajnike” i “ljude bez savesti”.

Ruski istražni komitet tvrdi da su komentari sadržali “lažne informacije kojima se ocrnjuje čast i dostojanstvo” veterana iz Drugog svetskog rata.

- OGLAS -

Na početku suđenja, Navaljni i njegovi advokati izrazili su nezadovoljstvo što su neki nacionalni mediji objavili snimke iz sudnice, iako je snimanje na ročištu zabranjeno.

“Pitajmo novinare da li je neko od njih dobio i video”, rekao je Navaljni u sudnici 12. februara.

“Nemate pravo da postavljate pitanja”, odgovorio mu je sudija.

Suđenje je prekinuto prošle nedelje pošto je veteran Ignjat Artyomenko rekao da se oseća loše, nakon čega ga je odvela Hitna pomoć.

Pre nego što je odveden, 94-godišnji veteran rekao je da želi javno izvinjenje Navaljnog.

Ako bude osuđen, Navaljni se suočava sa novčanom ili kaznom do dve godine zatvora.

Suđenje za klevetu uhapšenom opozicionom lideru usledilo je, nekoliko dana nakon što je u drugom sudskom procesu 2. februara Navaljni osuđen na dve godine i osam meseci zatvora zbog kršenja uslovne kazne.

Opozicioni lider uhapšen je po dolasku u Moskvu 17. januara, nakon što je nekoliko meseci proveo u Nemačkoj oporavljajući se od trovanja za koje Zapad veruje da je naredio Kremlj.

Desetine hiljada Rusa izašlo je poslednjih nedelja na ulice protestujući protiv Putinove dvadesetogodišnje vladavine i zahtevajući puštanje Navaljnija, što je izazvalo žestoko policijsko nasilje nad demonstrantima.

Zapadni lideri takođe su zatražili da Navaljni bude odmah oslobođen.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA