Sport
Inicijativu pokrenuo FK Sarajevo: Sutra razgovori o osnivanju Udruženja klubova Premijer lige Udruženje klubova Premijer lige Bosne i Hercegovine ideja je koja se iz godine u godinu stidljivo provlači u našoj nogometnoj javnosti, a na čijoj realizaciji sve do ove zime nije urađeno apsolutno ništa.
#

Udruženje klubova Premijer lige Bosne i Hercegovine ideja je koja se iz godine u godinu stidljivo provlači u našoj nogometnoj javnosti, a na čijoj realizaciji sve do ove zime nije urađeno apsolutno ništa.

Čini se kako će se to promijeniti. Trebala je početna inicijativa, a preuzeli su je u Fudbalskom klubu Sarajevo, piše Klix. Iz Titove 38b “otišao” je poziv svim klubovima Premijer lige BiH s ciljem da se u srijedu u Sarajevu održi sastanak na kojem bi počeli razgovori o osnivanju prijeko potrebnog udruženja.

Činjenica je da krovna kuća bh. nogometa nije napravila mnogo kada je riječ o promociji i napretku, ali prvenstveno kvalitetu klupskog nogometa otkako svi klubovi iz Bosne i Hercegovine igraju u zajedničkoj ligi. Premijer liga BiH ovog ljeta će biti punoljetna, a o napretku našeg nogometa u tih 18 godina teško je govoriti.

Vjerovatno je ona prva šampionska ekipa Leotara imala više šansi 2003. godine u kvalifikacijama za Ligu prvaka protiv Slavije Prag nego što će to na ljeto imati prvak Bosne i Hercegovine za 2020. godinu i to dovoljno govori o situaciji u kojoj se nalazi klupski nogomet u BiH.

Odnos Saveza prema Premijer ligi BiH je uglavnom u tih 18 godina bio više maćehinski nego majčinski, ali daleko od toga da su jedini i najveći krivac. Najveći krivci upravo su klubovi, jer “ako sebi ne pomogneš sam, niko ti drugi pomoći neće”. Veliki krivci su i lokalne zajednice pa tek onda više instance vlasti, ali to je neka druga tema.

Sastanku će se sasvim sigurno odazvati predstavnici FK Željezničar, potvrđeno je za Klix.ba, a Plavi su istaknuli kako će podržati svaku ideju koja će doprinijeti razvoju klupskog nogometa u Bosni i Hercegovini.

Ipak pozivaju i na oprez i kažu kako udruženje mora biti dobro ustrojeno, jer u protivnom može biti i teret klubovima. Pozivu će se navodno odazvati i predstavnici Fudbalskog kluba Velež koji, baš kao i u Željezničaru, u potpunosti podržavaju ideju osnivanja udruženja premijerligaša s ciljem borbe za napredak klupskog nogometa u BiH.

Mnogo je prostora za napredak u bosanskohercegovačkom klupskom nogometu, a ukoliko klubovi odluče formirati udruženje i budu svi na istom kursu napretka, onda je samo nebo granica. Infrastruktura, uvjeti rada, suđenje, prava od TV prijenosa, naknade od kladionica, zaštita nogometaša i klubova, razvoj omladniskih liga, formiranje U-21 lige…

Ideja i prostora za napredak ima i previše. Sada je sve na klubovima i njihovoj mogućnosti da zarad onih većih interesa zanemare sitne, jer “ako sebi ne pomogneš sam, niko ti drugi pomoći neće”.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.