13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

U najvećoj bolnici u Ljubljani gripa pokosila 62 pacijenta

Ljubljanski sveučilišni centar (UKC) u srijedu je nakon puna dva mjeseca opozvao potpunu zabranu posjeta na svim odjelima zbog gripe i respiratornih oboljenja te objavio da je u tom razdoblju epidemije kod njih od teškog oblika gripe umrlo 62 pacijenata.

Od kraja januara pa do 25. marta u najvećoj slovenskoj medicinskoj ustanovi liječilo se 1114 pacijenata s potvrđenom gripom, od čega njih 559 hospitalno, a 62 oboljele osobe su umrle, objavio je UKC u priopćenju za javnost.

Među umrlima je bilo i pet pacijenata bez pratećih kroničnih bolesti, među njima i najmlađi umrli koji je imao 41 godinu, dok su ostali bili u starijoj dobi i s kroničnim bolestima.

- OGLAS -

U odnosu na sezonu gripe i respiratornih oboljenja iz ranijih godina, u UKC-u primjećuju da je ova epidemija donijela mnogo više oboljelih i teži oblik gripe od kojeg su obolijevali i mlađi, inače zdravi ljudi.

“Ovogodišnji tip gripe bio je agresivniji, kao i onaj iz 2009. kad su češće obolijevali mlađi i potpuno zdravi pojedinci. Gripa se kod brojnih pacijenata odvijala uz tešku kliničku sliku, s komplikacijama, pa i respiratornim zastojem”, izjavio je Matjaž Jereb, šef odjela za intenzivnu terapiju klinike za infekcijske bolesti ljubljanskog UKC-a, prenosi Hina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA