10 C
Sarajevo
19.04.2024

Faceplus, Field: Istragom na visokom nivou i zatvorskim kaznama boriti se protiv korupcije; BiH ima apetit za te reforme!

Korupcija prodire duboko u svakodnevne živote i jedan je od glavnih razloga egzodusa kvalifikovanih i talentovanih ljudi, koji traže drugo mjesto za život. O čemu zapravo govorimo kada pričamo o korupciji?  Da li govorimo o nastavnici u osnovnoj školi koji mora podmititi direktora kako bi ostala na poslu?  Ili govorimo o državnom uposleniku kome je rečeno da mora biti član stranke kako bi napredovao? Na ta i mnoga druga pitanja u sklopu rubrike Face plus odgovorio nam je ambasador Velike Britanije Matt Field u Bosni i Hercegovini. 

Korupcija kao fenomen koji razara, ne samo moralne, nego i pravne i ekonomske vrijednosti savremenog društva, potkopava demokratiju.

Ono što je zaista tužno jeste da Bosna i Hecegovina u tom cijelom procesu konstantno stagnira. To pokazuje i činjenica da se nalazimo se na 101. mjestu, od ukupno 180 zemalja uključenih u posljednjem istraživanju o korupciji. 

- OGLAS -

“Ova informacija ne bi trebala iznenaditi građane BiH, nažalost.  Korupcija je stalno u samom vrhu njihovih zabrinutosti i često imaju lično iskustvo sa istom prilikom odlaska kod doktora, kada se prijavljuju za posao u javnoj upravi ili pri polaganju ispita.  Veliku frustraciju stvara nepoduzimanje značajnih koraka protiv te pojave.” – rekao je ambasador za naš portal.

Zatim, kako bi rezultati bili još poražavući dodajmo to da je BiH prema indexu percepcije korupcije (CPI ) BiH je ove godine ocjenjena sa 36, na skali od 0 do 100 što je najlošiji rezultat od 2012 godine. Zašto BiH konstantno nazaduje? 

“Međunarodna i objektivna mjerenja poput CPI su važan alat za građane ove zemlje, kao i za potencijalne investitore koji razmišljaju da li da posluju u ovoj zemlji.  Tako da postoje ozbiljne posljedice zbog nedostatka borbe protiv nametnika kao što je korupcija.  Ko će uložiti svoj novac u zemlju u kojoj su neki iznad zakona i gdje ne možete vjerovati da će vaš pravne institucije zaštititi?” – dodaje Field. 

Uzrok velikog pada BiH po pitanju korupcije

Relativan pad BiH pokazuje koliko malo je urađeno.  Ali, postoje pozitivni primjeri zemalja, poput Gruzije, Slovenije i Baltičkih zemalja, koje su i same prebrodile ozbiljne problem i, kao rezultat toga, poboljšale svoje mjesto na rang listi.  BiH treba iskoristiti ponudu stručnosti i podrške koja joj je na raspolaganju, od prijatelja poput Ujedinjenog Kraljevstva.  Ali, prvi korak uvijek traži političku volju za postizanje pozitivnih promjena.  To je ključni sastojak.

Korupcija kao sastavni dio Bosne i Hercegovine 

Nema ništa nemoguće po pitanju borbe protiv korupcije u BiH.  Mislim da su osjećanja građana vezana za ovo pitanje snažna, što je vidljivo u veoma niskom povjerenju u institucije poput policije ili pravosudne.  Nažalost, jedan od načina za smanjenje frustracije je odlazak iz zemlje i izgradnja novog života u drugoj zemlji u kojoj je manje korupcije.  BiH je zemlja puna prelijepe i raznolike prirode, talentovanih i kreativnih ljudi, a brojni resursi poput ovih su protraćeni zbog korupcije.  Tako da ne vidim razlog za nezainteresovanost- navodi Field za Faceplus.

Potrebna da EU ukaže na sav kriminal

Mislim da ljudima u ovoj zemlji ne treba govoriti.  Ono što je EU rekla, što je sudija Priebe rekao, šta OSCE kaže u svojoj analizi korupcije, i kako mi kao Ujedinjeno Kraljevstvo vidimo situaciju, to je sve vrlo konzistentno.  Vladavina prava se mora ojačati, zbog puta ka EU, ali prije svega zbog građana BiH.  Ne treba zaboraviti ni ekonomske gubitke zbog korupcije.  Prema računici MMF-a, najmanje 20% BDP-a godišnje se gubi zbog korupcije.  Ostaviću vama da zamislite koliko kilometara novih puteva je to, ili koliko škola i bolnica mogu biti bolje opremljene- navodi Field.

 

Teško je izračunati ukupnu cijenu korupcije, ali ona uključuje milione potrošene na koruptivne aktivnosti vlasti, pokradene fondove i propuštene strane investicije.  A ovaj račun se uvijek ispostavi poreskom obvezniku, građaninu, koji ne dobija kvalitetnu javnu uslugu koju je platio i plaća.

 

 Uspostavljanje funkcionalne i samoodržive zemlje i njen napredak ka evropskim integracijama u velikoj mjeri  uslovljen je rezultatima antikorupcionih reformi razgovarali smo i o tome kako će BiH ovim tempom do ulaska u EU. Ambasador Field navodi kako se vide procesi u drugim zemljama te kako iste prave testove za napore u borbi protiv korupcije i kako su sankcije za to rezultate za istrage na visokom nivou, krivična gonjenja i same zatvorske kazne. Jasno je navodi, da su to prije svega složene i nerealne reforme, koje prije svega traže predane lidere i angažman svih segmenata društva. Činjenica je kako nastavlja, da se u Bosni i Hecegovini to ne vidi. Ali apetit za to itekako postoji.

Ako fenomen zarobljene države posmatramo kao zatvoren krug, uticaji političkih elita i moćnih oligarhija koje se manifiestuju u donošenju zakona koji su većinom u njihovom interesu zbog čega se jako puno čeka na smjenu istih?

“BiH je daleko od unikatne po pitanju tih izazova.  Jedna stvar za prekidanje tog kruga je intervencija objektivnih, vanjskih standarda prema kojima se ocjenjuju bilo koje promjene zakona.  Ovo je bio slučaj sa predloženim izmjenama zakona o VSTV-u, Zakona o sukobu interesa i sistema javne nabavke.  Ove promjene su jasni zahtjevi na putu koji predstoji.  Ali, jednako važno kao vanjski akteri su i domaći glasovi i spremnost glasača i aktivista da očekuju i traže bolje” – rekao je Field.

Afera „Potkivanje”, gdje su postojala tri aktera: predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV BiH) Milan Tegeltija,  inspektor Agencije za istrage i zaštitu Marko Pandža i zviždač-biznismen Nermin Alešević ostala je bar za javnost nedovršena, zašto se realizacija ovakvih afera ne uradi po kratkom postupku?

“Mislim da je to razumno pitanje i vrijedi ga uputiti višim predstavnicima pravosuđa.  Ono čemu se mi kao Ujedinjeno Kraljevstvo nadamo je da vidimo da niko u ovoj zemlji nije iznad zakona.”- ističe.

Građani BiH sve manje povjerenja imaju u pravosudne institucije koje su zadužene za spriječavanje i kažnjavanje korupcije i koruptivnih djela. Kako vratiti povjerenje građanima u funkcionisanje pravne države, bez korupcije?

“Mislim da je prvi korak složiti se da to nije situacija koju mi prihvatamo.  Svi trebamo stalno ukazivati na ovaj nedostatak, osvrtati se na one objektivne procjene i pozivati izabrane lidere da rade svoj posao.  Kao prijatelj BiH, Ujedinjeno Kraljevstvo pruža podršku, ali ono što najviše želimo su predani partneri.  Oni postoje, u određenim institucijama, i trebamo ih hvaliti i podržavati.  Znam da je to težak zadatak.  Ali, drugi su pokazali da se može uraditi, u zemljama sa čak i većim izazovima, i sve trebamo govoriti.” – dodaje.

Izmjene zakona neophodne za bržu reakciju pravosuđa i tužilaštva

Mislim da su same promjene dobro poznate i jasne, sadržane u Mišljenju EU, analizi OSCE-a i brojnim drugim izvještajima.  Hitni prioriteti su sukob interesa, javne nabavke i Zakon o VSTV-u.  Veća transparentnost i odgovornost su ključne, uključujući i provjere integriteta i imovine.  Potrebne su efikasne jedinice za borbu protiv korupcije i zaštitu zviždača, te bolja saradnja između agencija za provedbu zakona i tužilaca.  Ali, ovo će početi graditi povjerenje javnosti tek kada korupcija prestane plaćati one koji je provode.

 

 Face televizija u okviru projekta Face+ koji se radi u saradnji sa USAID-om obrađuje temu korupcije u Bosni i Hercegovini. 

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA