6.6 C
Sarajevo
19.03.2024

Potpisan memorandum o saradnji sa Dobrovoljnim penzijskim fondom

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić i direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Banjaluka Tomaž Završnik potpisali su danas u Banjaluci memorandum o razumijevanju i saradnji koji otvara mogućnosti za dodatno osiguranje radnika.

 “Kombinacija dobrovoljnog i obaveznog penzijskog osiguranja mogla bi doprinijeti da iznos penzije bude veći kako bi treće životno doba bilo sigurnije za penzionere u Republici Srpskoj”, rekla je Mišićeva novinarima.

On je dodala da je Republika Srpska stvorila zakonski okvir u kojem može da funkcioniše Evropski dobrovoljni penzijski fond, napominjući da taj fond kupuje hartije od vrijednosti Srpske na tržištu, što donekle daje sigurnost i smanjuje rizik ulaganja u njega.

Mišićeva je navela da je loša perspektiva kada je riječ o Fondu penzijskog osiguranja Republike Srpske, jer su penzije u Srpskoj izuzetno niske, zbog čega se mora tražiti neka alternativa kako bi treće životno doba za penzionere bilo sigurnije.

- OGLAS -

Ona je rekla da je, prema posljednjim evidencijama, u Republici Srpskoj zaposleno 266.309 radnika, prosječna plata u februaru iznosila je 896 KM, dok je broj penzionera u istom mjesecu iznosio 261.323.

“Najniža penzija u februaru iznosila je 374 KM, a prosječna penzija za puni staž osiguranja od 40 godina 548 KM”, dodala je Mišićeva.

Govoreći o stavu Saveza sindikata Republike Srpske o tome da tržni centri rade nedjeljom do 22.00 časa, Mišićeva je rekla da je Savez sindikata protiv toga, kao i Granski sindikat trgovine i turizma, koji se zalažu da nedjelja bude neradni dan.

“Naš cilj je da se nedjeljom ne radi i to je aktivnost koju vodi Sindikat trgovine i turizma Republike Srpske. Zakon o radu kaže da je 40-časovna radna sedmica i da su subota i nedjelja neradni dani, izuzev trobrigadnog sistema kada imamo smjenski rad kada su subota i nedjelja radni, a ponedjeljak i utorak slobodni ili neki drugi dan”, pojasnila je Mišićeva.

Završnik je rekao novinarima da je potpisivanje memoranduma sa Savezom sindikata Republike Srpske veliki korak za ovaj fond.

“Ovo je samo jedan u nizu koraka koje moramo napraviti zajedno sa sindikalcima, poslodavcima i pojedincima kako bismo izgradili i opravdali to povjernje u nekoj bližoj budućnosti”, istakao je Završnik.

On je rekao da je do sada u ovaj fond učlanjeno oko 5.000 osuguranika, više od 28 poslodavaca, nekoliko fizičkih lica, te da su prošle godine počele prve isplate novca osiguranicima Fonda.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA