10.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Mijatović: Treba se boriti protiv negiranja genocida

… istaknula je dugu borbu za pravdu Majki Srebrenice i Žepe, saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evrope.

Mijatović je izrazila posebnu zahvalnost majkama iz Srebrenice, Muniri Subašić i Kadi Hotić, što su doputovale iz Bosne i Hercegovine kako bi prisustvovale današnjem događaju.

– Mogu samo zamisliti koliko je ovaj period godine težak za vas i druge članove porodica žrtava genocida dok se primiče datum 11. juli. Mogu samo zamisliti kako su bolna vaša sjećanja i patnje koje vam je nanio genocid – izjavila je povjerenica Mijatović.

- OGLAS -

– To što smo se, međutim, danas okupili ovdje, to je samo zahvaljujući vašoj hrabrosti i ustrajnosti na traženju pravde za vaše najvoljenije i za sve žrtve genocida u Srebrenici. Vaša posvećenost primjer je za sve nas. Vaša poruka pravde glasno odjekuje širom Evrope i van nje – dodala je.

Istaknula je da brojni ljudi u Evropi i u svijetu ne znaju o genocidu, a neki ni ne žele da znaju. Neki ga čak i negiraju i to je, kaže Mijatović, uvreda za žrtve i ozbiljna prijetnja miru i pomirenju.

– Trebamo se boriti protiv negiranja genocida. To je sada čak i bitnije, jer je kultura negiranja genocida u regiji uzela korijenje. Samo obrazovanjem mladih generacija na ispravan način može se ostvariti istinsko pomirenje – kazala je Mijatović

– Vi, Majke, pozvale ste Vijeće Evrope da obilježi 11. juli kao zvanični Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Svoj glas pridružujem vašem. Predugo je međunarodna zajednica okretala pogled od toga. Došlo je vrijeme da se zauzmu strane i da se maršira s vama kako bi se sjeme mržnje zamjenilo sjemenom pravde – izjavila je visoka povjerenica Dunja Mijatović na otvaranju izložbe o genocidu u Srebrenici, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA