2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Prognoza vremena – Utorak 07. 04. 2020.

Pojačan vjetar istočnog smjera i sunčano vrijeme bili su poput dobitne kombinacije za neometano isušivanje zraka u Bosni i Hercegovini, koja se, kako možete vidjeti iza mojih leđa na infografici, uspjela spustiti i ispod 10 %. Primjera radi, Bihać je zabilježio izuzetno niskih 8 %, a najveća vlažnost zraka je danas zabilježena na vrhu Bjelašnice – svega 45 %! I narednih dana muku ćemo mučiti sa suhim zrakom.
 
Vrijeme u našoj zemlji se stabiliziralo pod utjecajem prostrane istočnoeuropske anticiklone. Prijepodne će prevladavati pretežno sunčano i umjereno vjetrovito vrijeme, naročito na sjeveroistoku Bosne. Jutarnja temperatura zraka većinom od 1 u Krajini do 6 ºC na sjeveroistoku Bosne i sjeveru Hercegovine, na jugu Hercegovine od 6 do 12 ºC.
 
Kombinacija pretežno sunčanog vremena i pojačanog vjetra će ponovo isušivati zrak, pa se tokom dana očekuje niska vlažnost zraka koja će pasti u većem dijelu naše zemlje ispod 20 %. Vjetar umjeren do pojačan, na sjeveroistoku Bosne istočnog i jugoistočnog smjera, a na širem području tuzlanskog kantona može biti udara vjetra do 55 km/h.
 
U ostatku zemlje istočnog i sjeveroistočnog smjera. Prema kraju dana vjetar je u postepenom slabljenju. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 16 i 20 ºC, na jugu Hercegovine i u mostarskoj dolini do 24 ºC. Kako je i ranije najavljeno, do 13. aprila ne očekujemo promjenu vremena.
 
Do četvrtka bit će umjereno vjetrovito, a od 09. aprila slijedi osjetniji porast temperatura zraka tokom dana zahvaljujući pritjecaju toplije zračne mase sa jugozapada kontinenta, pa će vrijednosti temperatura zraka ići i iznad 20 ºC, a na sjeveru Bosne i jugu Hercegovine se približavati brojci od oko 25 ºC.
 
Ipak, narednih dana budite na oprezu – u uslovima suhog zraka studije su pokazale da se virus odlično širi. Bez obzira na sunčano vrijeme, poštujte savjete stručnjaka, budite odgovorni i ostanite kući!

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA