17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Džindić najavio dvije nove fabrike namjenske industrije u Mostaru i TK

Gost Federacije danas bio je Nermin Džindić, ministar energije, industrije i rudarstva FBiH.

“Problem u rudnicima se ne rješava od rata pa do danas. Prvi put je pokrenut proces prestrukturiranja u rudnicima Federacije. Prvi put, otkako postoji BiH, u rudnicima umjesto 50 imamo 7 direktora u 7 rudnika. Svim rudnicima u FBiH, osim rudnika Banovići, upravlja Uprava EPBiH. Ne Vlada FBiH i ne resorno ministarstvo.”

O sastanku koji je zakazan za ponedjeljak kaže da treba sjesti i razgovarati, a ne na ovakav način rješavati probleme.

“Rudnik Zenica je u januaru imao ukupni prihod od 2,8 miliona KM, a novac potreban za isplatu plata je upravo 2,8 miliona. Dakle, sa ovim brojem radnika i ovakvim načinom rada, bez obzira što kažemo da je realizacija bila 100%, od ukupnog prihoda rudnik Zenica može samo platiti plate sa doprinosima. U ponedjeljak ćemo, zajedno sa svim akterima sastanka, sjesti, otvoreno pogledati jedni drugima u oči i pokazati šta je moguće. Proces prestrukturiranja nije hir niti želja bilo koga od nas. To je proces koji mora ići dalje. Mi hoćemo u EU, hoćemo da primjenjujemo evropske zakone i tačno znamo količinu uglja koja nam je potrebna. Više od toga nam ne treba.”

- OGLAS -

Uskoro početak izgradnje Bloka 7

Kada je riječ o izgradnji Bloka 7 ministar navodi da bi naredni mjesec trebali dobiti finalnu saglasnost strateškog partnera da se ide u početak gradnje.

“Čim prije moramo krenuti u taj projekat. Zamjenski Blok nam omogućava da imamo čišću, bolju i ekonomski opravdanu energiju. To nama treba. Radimo i na provođenju projketa energije iz obnovljivih izbora. Dovodimo modernu tehnologiju, sa minimalnim zagađenjem koje je dozvoljeno u EU i gasimo ono što je napravljeno ‘50-ih godina. Nije mi jasno zašto neko sprječava da to uradimo. To je posljednji projekat takve vrste u BiH.”

Džindić o namjenskoj industriji kaže da gradovi u kojima je ona razvijena 90% zavise od dobrog rada tih privrednih društava, pogotovo u Igmanu i Konjicu.

“Oni su motor razvoja tih lokalnih zajednica, to je sigurno. Imamo u planu još dvije fabrike, jednu u Mostaru i jednu u Tuzlanskom kantonu.”

Stečaj Vitezita je dobra stvar

O sudbini Vitezita navodi da njihov stečajni postupak nije negativna stvar.

“Ovo je jedan primjer da Vlada FBiHnije više mogla davati sredstva i da zato nije dobila nikakve rezultate. Opredjeljenje Vlade je da je ova firma trebala otići u stečaj i ona je kroz stečaj doživjela transformaciju i želim sreću onome ko je preuzme.”

Ističe da su ispunjeni svi zakonski uslovi da počne eksploatacija olova i cinka u Varešu.

“Mislim da će to biti jako uspješno i možda i najpozitivnija priča u ovom dijelu Evrope.”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA