11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Zašto je magarac simbol demokrata, a slon republikanaca

Za sve je kriv politički karikaturista Thomas Nast. U drugoj polovini 19. veka političke karikature bile su veoma popularne u Sjedinjenim Državama. Novinskih fotografija još nije bilo pa su se urednici oslanjali na crteže političara, često nimalo povoljne.

Novinarstvo je bilo veoma stranački obojeno i mnoge karikature su bile surove, prikazujući političke protivnike kao prasce, tvorove, lisce, vukove i sve moguće druge životinje sa nezgodnim osobinama.

Iako je lik magarca upotrebljen još 1928. godine, kada su politički protivnici nadenuli taj nadimak Andrewu Jacksonu, zbog njegove navodne tvrdoglavosti, karikaturista Thomas Nast je prvi vezao taj lik direktno za Demokratsku stranku. 1970., u nedeljniku Harper’s Weekly, Nast je objavio crtež magarca kako rita mrtvog lava, koji je simbolizovao nedavno umrlog Linkolnovog Sekretara za rat, Edwina Stentona. Nast je želio da magarac simbolizuje protivnike rata, sa čijim gledištima se nije slagao, ali javnost je magarca povezala sa Demokratskom strankom i – tako je ostalo do danas.

- OGLAS -

Što se tiče slona kao simbola Republikanske stranke, i tome je kumovao Thomas Nast. Iako je slon i ranije povezivan sa republikancima, Nast je 1874., opet u nedeljniku Harper’s Weekly, objavio karikaturu sa crtežom slona na kome je pisalo ”republikanski glasovi“ i koji samo što nije upao u rupu sa inflacijom, haosom, dugovima i drugim državnim nedaćama.

Tokom narednih godina, demokrate i republikanci sve češće su koristili magarca i slona kao simbole dve stranke, ističući one osobine koje su im više odgovarale. Republikanci smatraju magarca tvrdoglavim, priglupim i smešnim, dok demokrate tvrde da je magarac skromna, inteligentna i hrabra domaća životinja koju je lako zavoljeti.

Sa svoje strane, demokrate smatraju slona tromom, glupom i pompeznom životinjom, dok je republikanci smatraju dostojanstvenom, snažnom i pametnom.

Možda najbolji opis republikanskog simbola dao je čuveni američki političar Adlai Stevenson, kada je rekao:

”Slon ima debelu kožu i kljove od dragocjene slonove kosti, a kao što zna svako ko je video cirkusku paradu – najbolje se kreće naprijed tako što surlom drži rep svog prethodnika.“

(VOA)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA