1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Barnier nije impresioniran prijetnjama Brexitom bez sporazuma

Upitan u programu BBC-a šta će se desiti ukoliko London napusti članstvo u EU bez sporazuma, Barnier je kazao: “Ujedinjeno Kraljevstvo suočit će se s posljedicama”.

– Mislim da je britanska strana, koja je dobro informirana i kompetentna i upoznata s načinom rada u EU, od samog početka znala da mi nikada nećemo biti impresionirani takvom prijetnjom – izjavio je barnier. 

On je govorio za BBC uoči glasanja unutar članstva britanske Konzervativne stranke o novom čelniku Torijevaca. Boris Johnson, koji je favorit da naslijedi premijerku Therresu May, obećao je da će izvesti Britaniju iz EU sa ili bez sporazuma do 31. oktobra.

- OGLAS -

Ukoliko Johnson pobjedi, kriza s Brexitom mogla bi se produbiti jer EU odbija da se suoči s promjenama u sporazumu o britanskom napuštanju bloka, a britanski parlament mogao bi blokirati Brexit bez sporazuma.

Prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans izjavio je za BBC da su se britanski ministri “ponašali kao idioti” kada su u 2017. stigli u Bruxelles da pregovaraju o Brexitu.

Timmermans je kazao da je bio šokiran standardima koje su postavili britanski pregovarači nakon što je u početku od njih očekivao sjajan nastup.

– Mislili smo da su oni briljantni, da u nekom sefu u Westminsteru postoji knjiga poput one o Harryju Potteru sa svim tim trikovima. Tada sam, međutim, uvidio: Moj Božem, oni nemaju plana – kazao je.

–  Vrijeme ističe i oni nemaju plana.  Oni su poput kaplara Jonesa koji govori “Bez panike, bez panike!”. Oni trče uokolo poput idiota – izjavio je Timmermans, prenosi agencija Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA