1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Otvaranje izložbe Mirjane Blažević – Lešić u Den Haagu

Građani porijeklom iz BiH koji žive i rade u Kraljevini Nizozemskoj, se sa pravom smatraju jednom od najbolje integriranih zajednica, koji ostvaruju značajane rezultate i doprinose na privrednom, znanstvenom i umjetničkom planu ove zemlje.

Potvrda za takav stav, je i otvaranje izložbe fotografija Mirjane Blažević- Lešić u prostoru biblioteke Transvaalkwartier u Hagu, 12.02. 2020. , koja se sa ovim umjetničkim izrazom simbolično oprostila od svojih dugogodišnjih kolega sa kojima je radila u Gradskoj biblioteci Den Haag od 1995. godine.

Prisutnima se obratila ambasadorica Mirsada Čolaković koja je u svom prigodnom govoru navela da je Mirjana Blažević- Lešić, zajedno sa svojom porodicom, došla u Nizozemsku kada je njena zemlja bila u najtežim trenucima u nedavnoj istoriji, i da je uspjela da se iskaže ne samo u svakodnevnom radu u biblioteci, nego i na umjetničkom planu, kroz promocije knjiga, plesne predstave, dramaturške postavke i izložbe. U svom radu je iskazivala i spajala onaj najbolji duh bosanskohercegovačke tradicije i nizozemske kulture.

- OGLAS -

Direktorica biblioteke Leidschenveen – Emina Aydin Hastan i direktorica biblioteke Transvaalkwartier – Karen de Jonge, su sa svoje strane, govorile o uspješnom radu Mirjane Blažević – Lešić u Gradskoj biblioteci Den Haag, kao i o projektima i umjetničkom radu van biblioteke. Direktorica Aydin je posebno naglasila da je Mirjana nosilac značajnog priznanja i nagrade Gradske biblioteke Den Haag kao najbolji bibliotekar u 2011. godini. Direktorice su naglasile da je u svom radu unijela jedan novi duh i dimenziju što je ostavilo nesumnjivi trag na rad njihovih institucija.

U svom obraćanju Mirjana je iskazala zahvalnost svim svojim suradnicima i Nizozemskoj u kojoj je uspjela da se iskaže na profesionalnom i umjetničkom polju. Njena veza sa Nizozemskom ne prestaje po povratku u BiH jer planira da realizira projekte u kojima će biti uključeni i njeni nizozemski partneri.

 

  / 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA