11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Šef UN-a okuplja međunarodnu zajednicu da se suprotstavi puču u Mijanmaru

Gutereš je istakao da je državni udar koji je izvela vojska “apsolutno neprihvatljiv”. 

“Učinićemo sve što je u našoj moći da mobiliziramo sve ključne aktere i međunarodnu zajednicu kako bismo izvršili dovoljan pritisak na Mijanmar kako bi bili sigurni da ovaj puč neće uspjeti”, rekao je Gutereš u intervjuu za “Vašington post”.

Prema njegovim riječima, nakon dugog perioda tranzicije, apsolutno je neprihvatljivo zanemariti rezultate izbora i volju naroda.

- OGLAS -

On je osporio tvrdnje vojske, te rekao kako snažno vjeruje da su izbori bili regularni, dodajući da ako Aung San Su Kji može biti optužena za bilo šta, onda bi to bila bliskost vojsci.

“Previše je štitila vojsku, posebno u onome što se dogodilo u dramatičnoj ofanzivi vojske na Rohinje”, naglasio je Gutereš.

Mijanmarska vojska proglasila je u ponedjeljak vanredno stanje, nekoliko sati nakon pritvaranja čelnice zemlje Su Kji i ostalih vodećih članova vladajuće stranke Nacionalna liga za demokratiju (NLD).

Vojni udar se dogodio nekoliko sati prije prvog zasjedanja novog saziva parlamenta sazvanog nakon izbora u novembru prošle godine na kojima je stranka NLD ostvarila pobjedu.

Vojska tvrdi da je puč izveden zbog “izborne prevare” na biralištima, što je, kako je saopšteno, rezultiralo dominacijom NLD-a u parlamentu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA