15 C
Sarajevo
28.03.2024

Nastavnici u BiH kreirali video za obuku učenika o seksualnom uznemiravanju (VIDEO)

Facebook grupa “Nisam tražila” svakodnevno objavi desetine priča djevojaka i žena koje su pretrpjele neki od oblika seksualnog uznemiravanja ili nasilja, a istražuju se i prijave protiv profesora u BiH, Srbiji i Hrvatskoj. Ova tema osnažila je i ohrabrila žene da prijave, a druge da ih podrže i ohrabre.

Centar za obrazovne inicijative i Zajednica inovativnih nastavnika/ca kreirao je video edukativnog sadržaja o seksualnom uznemiravanju pod nazivom “Nisam tražila!”. pozvali su prosvjetne radnike da sa svojim učenicima razgovaraju o ovom problemu te poručili da im upravo ovaj video bude povod za razgovor u učionici, ili roditelja s djecom kod kuće.

“Da li znaš šta znače riječi seksualno uznemiravanje? To je kada ti neka osoba daje komentare o tvom izgledu, tijelu, intimnim dijelovima tijela a ti se radi toga osjećaš neugodno, postiđeno ili uplašeno. Ponekad ta druga osoba želi da dira tvoje tijelo a ti to ne želiš. To može biti neko koga znaš, ko ti je blizak, ali može biti i neko koga ne poznaješ. Može biti stariji od tebe, tvojih godina, može biti muškarac ili žena, moćniji od tebe. Ipak, češće bude muškarac koji seksualno uznemirava djevojčice. Često će ti nuditi nešto što želiš ako dopustiš da te dodirne ili će ti prijetiti da će reći svima da si ti kriva. Ti nisi nikad kriva! Ako ti se desi seksualno uznemiravanje, odmah otiđi do svojih roditelja, nastavnika, starije osobe u koju imaš povjerenja i reci šta se desilo. Ako ti drugarica ispriča da se njoj desilo seksualno uznemiravanje, pomozi joj da se obrati za pomoć. Ako nisi sigurna da li se seksualno uznemiravanje desilo ili si možda pogrešno protumačila nečije ponašanje ili riječi, svakako tražite zaštitu od odraslih osoba u koje imate povjerenja, ispričaj šta se desilo. Seksualno uznemiravanje je zabranjeno i opasno, ti nikad nisi kriva”, poručuje se u videu.

- OGLAS -

Za realizaciju videa bili su zaduženi Sandra Muratović, Emina Osmanović Bašić, Mirza Ajnadžić, Goran Lizdek i Damir Bašić.

Podsjetimo, priča o sekusalnom uznemiravanju i inicijativa “Nisam tražila” pokrenute su nakon što je srbijanska glumica Milena Radulović optužila za silovanje uglednog profesora i reditelja Miroslava Aleksića. Počele su se javljati i druge žrtve, njene kolegice, a priča je prešla i granice, pa su o seksualnom uznemiravanju počele govoriti i studentice akademija u Sarajevu i Zagrebu. Danas, ova inicijativa ima stotine svjedočanstava koje se ne odnose samo na sektor obrazovanja već govore o teškim životnim pričama i traumama koje su žrtve doživljavale i u djetinjstvom od najbližih.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA