2.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Lavrov: Kijev prekršio međunarodno pravo

 

“Što se tiče jučerašnjeg incidenta, to je očigledna provokacija”, naglasio je Lavrov.

 

- OGLAS -

“Prekršene su ključne odredbe međunarodnog prava, ne samo pomorskog, već i opšteg međunarodnog prava, uključujući Povelju UN, uključujući Konvenciju o pomorskom pravu iz 1982. godine i druge međunarodno-pravne instrumente koji višestruko zahtevaju od svih država da poštuju suverenitet druge zemlje”, dodao je ministar.

 

On smatra da su postupci ratne mornarice Ukrajine u Kerčkom moreuzu bili veoma opasni i predstavljali su pretnju za plovidbu brodova.

 

“Kršenje se dogodilo prilično opasnim metodama – manevrisanje u uskom moreuzu. Naravno, to je moglo da stvori i stvaralo je prijetnje i rizike za normalno kretanje plovila u ovim vodama”, ocijenio je Lavrov.

 

Ranije je FSB saopštila je da su juče brodovi ukrajinske mornarice “Berdjansk”, “Nikopolj” i “Jani Kapu”, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekli državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati pravili opasne manevre, ne odgovarajući na zahtjeve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezeni do luke u Kerču.

 

Kremlj je ocijenio kao opasnu provokaciju Kijeva incident u koji su umiješani brodovi ukrajinske mornarice u Kerčkom moreuzu.

 

“Ovo je vrlo opasna provokacija, koja zahtijeva naročitu pažnju i posebnu istragu”, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

 

Ruska Federalna služba bezbjednosti /FSB/ saopštila je juče ujutru da su tri plovila ukrajinske mornarice – “Berdjansk”, “Nikopolj” i “Jani Kapu” – ilegalno prešla granicu ruskih teritorijalnih voda.

 

U saopštenju se navodi da su ukrajinski brodovi ignorisali zahtjeve upućene sa plovila FSB i Crnomorske flote da se zaustave, te je bila neophodna upotreba oružja.

 

U vezi sa incidentom pokrenuta je i krivična istraga.

 

Plovila su zaplijenjena, a trojica vojnika su zadobila lakše povrede i pružena im je ljekarska pomoć.

 

Dopisnik ruske novinske agencije TASS ranije je javio da će ukrajinski brodovi, koji su zaplijenjeni nakon incidenta u Crnom moru, ostati u luci Kerč.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA