Sport
Kapitenka američke reprezentacije: FIFA ženski nogomet ne poštuje dovoljno
#

Megan Rapinoe, kapitenka američke reprezentacije, vjeruje da krovno svjetsko nogometno tijelo - FIFA ne pokazuje dovoljno poštovanja prema ženskom nogometu.
SAD ove nedjelje igraju protiv Holandije u finalu Svjetskog prvenstva u Francuskoj. Utakmica u Lyonu igra se istog dana kada i Copa America i finale Gold Cupa.

"Grozna je ideja sve staviti isti dan. Ovo je finale Svjetskog prvenstva, zbog toga se sve otkazuje", rekla je Rapinoe i dodala: "Termin finala Svjetskog prvenstva zakazan je veoma davno, tako da je sve to nevjerovatno. Dakle, ne, ne mislim da se susrećemo sa istim nivoom poštovanja kao prema muškarcima".

Glasnogovornik FIFA-e je kasnije objasnio kako je "raspored događaja prošao sveobuhvatan proces savjetovanja koji je uključio sve zainteresovane strane i uzeo u obzir različite aspekte ženskih i muških međunarodnih kalendara utakmica".

Rapinoe je također kritikovala fond nagrada za Svjetski kup za žene.

U petak je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino objavio da će novčana nagrada za Svjetsko prvenstvo za žene 2023. godine biti povećana za 60 miliona dolara. Istovremeno, nagrada za muškarce povećana je za 440 miliona dolara. Stoga Rapinoe vjeruje da FIFA ne čini dovoljno da spriječi razlike između muškog i ženskog nogometa, prenosi Klix.

"O tome vam pričam, osjećamo li poštovanje?", upitala je.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.