11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Pomočnica direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: Rusko cjepivo ima jako dobre ocjene

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a (Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo) Krunoslava Capaka, danas je komentirala aktualnu situaciju o koronavirusu i cijepljenju u razgovoru za Media Servis.

“Teško je komentirati je li iza nas vrhunac drugog vala. Svatko bi to volio znati. Ja se nadam da će se, uz provedbu cijepljenja, ne samo kod nas, nego i u zemljama našeg okruženja, zaustaviti širenje novih sojeva pa da ćemo se, nadam se, na jesen vratiti normalnim uvjetima života ili im se jako, jako približiti”, rekla je Bubaš.

Trenutno se građani u Hrvatskoj protiv Covida cijepe s tri cjepiva, Pfizer/BioNTechom i Modernom od ranije te od danas AstraZenecom. Riječ je o cjepivu zbog kojeg su se pobunili umirovljenici, a prvi su ga primili stanovnici Šibensko-kninske županije.

- OGLAS -

Poruka “laicima koji dvoje oko učinkovitosti pojedinh vrsta cjepiva”

“Svim laicima koji dvoje oko učinkovitosti pojedinih vrsta cjepiva – sva cjepiva prisutna u Hrvatskoj su registrirana i to po najvišim standardima EMA-e. Zbog toga ne sumnjamo u njihovu sigurnost i kvalitetu. Ta cjepiva u gotovo 100%-tnom iznosu sprečavaju zarazu, a u slučaju zaražavanja štite cijepljenu osobu, naročito one iz ugroženih skupina, od teških kliničkih oblika bolesti Covida-19 te smrtnih ishoda”, rekla je Bubaš.

Teško je odrediti koliko ćemo građana vakcinisati do ljeta, rekla je Bubaš i objasnila da sve ovisi o organiziranosti, broju dostupnog cjepiva, isporuci, ali i odazivu građana.

“Prosječno sedmično imamo 13 hiljada cijepljenih osoba i uz takvu dinamiku u prva dva kvartala mogli bi vakcinisati oko 300 hiljada osoba. No, očekujemo i veći broj jer očekujemo i veću ponudu, odnosno dostupnost količina cjepiva”, rekla je Bubaš.

Šta je s ruskim cjepivom?

Još jedno cjepivo koje je diglo veliku prašinu u Hrvatskoj je ono rusko. Naime, Sputnjik V odobren je u susjednim državama – Srbiji, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini, no Europska unija još nije zatražila njegovo odobrenje. Kako javlja ambasada Ruske Federacije do sada nisu dobili nikakav službeni zahtjev od hrvatske strane u vezi s nabavom ruskog cjepiva.

“Veleposlanstvo je spremno uložiti sve napore za intenziviranje bilateralnog dijaloga te za maksimalno brzo rješenje pitanja isporuke cjepiva ruske proizvodnje ako budemo imali inicijativu od hrvatskih vlasti”, poručili su iz ruskog veleposlanstva.

“Ako rusko cjepivo bude registrirano, zašto ne?”

“U Lancetu je neki dan objavljena studija koja pokazuje da su rezultati treće faze ispitivanje ruskog cjepiva na 20 hiljada ispitanika vrlo dobri. To je svakako vjetar u leđa ruskom cjepivu. Za pretpostaviti je da će Rusija vrlo brzo predati registracijske dokumente EMA-i na odobrenje. Ako to bude tako i kada jednom budu registrirani onda nema razloga ne razmišljati i o tom cjepivu u budućnosti. To cjepivo ima jako dobre ocjene i ako bude registrirano, zašto ne”, rekla je Bubaš.

A uskoro bi u Hrvatsku moglo stići još jedno cjepivo, ono kinesko. Zemljama centralne i istočne Europe cjepivo je na videokonferenciji, na kojoj je sudjelovao premijer Andrej Plenković, ponudio kineski predsjednik Xi Jinping.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA