17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Policija objavila detalje zašto je privela Duhačeka

Duhaček je, naime, jučer ustvrdio kako se dan prije privođenja javio policiji koja mu je rekla da slobodno može putovati izvan Hrvatske. Iz policije su jučer tvrdili da Duhaček dan prije privođenja nije bio kod njih, a danas u priopćenju, koje prenosimo u cijelosti, objašnjava da je novinar Indexa ipak došao u policiju.

  

U odnosu na optužni prijedlog koji je Policijska uprava zagrebačka podnijela protiv 39-godišnjaka, nadležni prekršajni sud je donio odluku kojom se okrivljenik proglašava krivim radi počinjenog prekršaja po članku 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te mu se izriče novčana kazna, dok će u odnosu na drugi optužni prijedlog po članku 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, sud donijeti naknadno odluku. Navedena prijava iz članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira podnijeta je zbog objave na društvenoj mreži sadržaja “ACAB” (slob. prijevod Svi policajci su kopilad), a koju vrstu omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika ova policijska uprava, kao i druge, prijavljuje nadležnom sudu.

Donoseći prvostupanjsku presudu sud je obrazložio kako se u navedenom “slučaju ne radi o slobodnom izražavanju mišljenja, već o vrijeđanju policijskih službenika prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem njihove službe”.

- OGLAS -

Pojašnjavamo da je razlog dovođenja navedenog 39-godišnjaka pred nadležni prekršajni sud bio isključivo zbog činjenice da više nema prijavljeno ili važeće prebivalište u Republici Hrvatskoj, niti stanuje na njenom području. To je bio jedini način da se osigura njegova nazočnost pred nadležnim sudom.

Naime, njemu je prebivalište odjavljeno po službenoj dužnosti u ožujku još ove godine sukladno članku 12. Zakona o prebivalištu, i to nakon što je kroz nekoliko terenskih provjera utvrđeno kako ne živi na prijavljenoj adresi u Zagrebu.

Također, u pisanom pozivu, koji mu je uručen i kojeg je prihvatio 14. rujna ove godine na graničnom prijelazu Županja, točno je navedeno kojeg se datuma, u koje vrijeme, na kojoj adresi i kojem policijskom službeniku trebao javiti, a također je jasno naveden razlog i svojstvo u kojem ga se poziva.

Naglašavamo da su prilikom njegovog pristupanja na graničnu kontrolu u Županji bili ispunjeni zakonski uvjeti prema kojima je mogao biti odmah zadržan, ali mu je dogovorno s ovom policijskom upravom, uzimajući u obzir prekršaj za kojeg ga se sumnjičilo, omogućen ulazak u Republiku Hrvatsku, a kako bi u konkretno dogovoreno vrijeme, navedeno u pozivu, sam pristupio u službene prostorije policije u Zagrebu.

  
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA