7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Leo Mesi: Za i protiv i zašto će Van Dajk dobiti Zlatnu loptu

Holanđanin Vridžil van Dajk, momak koji je promijenio igru Liverpula i oblikovao tim iz grada Bitlsa u ozbiljnu ekipu, dostojnu pobjednika Lige šampiona, “trebalo” je da postane prvi defanzivac od 2006. godine i izbora Italijana Fabija Kanavara sa priznanjem najboljeg igrača na svijetu…

Fifinu nagradu “The Best” mu je, međutim, ispred nosa “ukrao” Leo Mesi – pravedno ili ne, mišljenja su podijeljena, a ukusi, naravno, različiti.

U velikom glasanju u kojem su učestvovali kapiteni i selektori nacionalnih selekcija, novinari i navijači širom svijeta, Mesi je odnio tijesnu pobjedu u odnosu na Van Dajka i Kristijana Ronalda, koji se revoltiran nije ni pojavio na gala-ceremoniji u Milanu.

- OGLAS -

Mesi ili Van Dajk – čak su i novinari “Marke” Haime Rinkon i Alvaro Roka ukrstili argumente – za i protiv izbora Argentinca, za i protiv (ne)izbora Holanđanina.

“Mesi je postigao 51 gol na 49 utakmica La lige, Kupa Kralja i Lige šampiona, zajedno sa 21 asistencijom. On nije samo dobitnik Zlatne kopačke, već je i najbolji strijelac Lige šampiona u prošloj sezoni. Zar postoje mjerodavniji podaci od ovih? Titule zavise od kolektiva, a nagrade The Best i Zlatna lopta su, ipak, priznanja za individualna dostignuća. Zbog svega toga – Mesi je bez premca”, napisao je Rinkon.

“Još jedna klasična Mesijeva sezona. Bio je najbolji igrač Barselone i španske lige, bez sumnje. Fudbal, međutim, nije individualni, već kolektivni sport. Debakl na Enfildu u revanšu polufinala Lige šampiona, poraz od Valensije u finalu Kupa kralja i razočaravajući nastup na Kopa Americi su morali da igraju ulogu u ovom izboru. Van Dajk je, s druge strane, bio najbolji igrač Liverpula i Premijer lige, predvodio je svoj tim do titule Lige šampiona. Po mom mišljenu, trebalo je da dobije ovu nagradu prije Mesija”, obrazložio Roka.

Van Dajk nije najbolji u izboru Fife, ali to ne znači da neće biti najbolji fudbaler na svijetu. Krajem godine, u decembru, ugledni “Frans fudbal” daje svoju nagradu – Zlatnu loptu, u najprestižnijem izboru, ne samo u fudbalu, već možda i u svijetu sporta uopšte.
Zašto Holanđanin ima realno pravo da se nada da će ipak on ugrabiti “premiju”?

Žiri za izbor dobitnika Zlatne lopte sastavljen je, naime, isključivo od novinara. Da su se u izboru Fife “The Best” računali samo glasovi novinara, a ne kapitena, selektora i navijača – Holanđanin bio odnio ubjedljivu pobjedu.

Čak 462 boda dobio je Van Dajk od predstavnika “sedme sile”, što je za skoro 100 poena više od Mesija (364), sa 200 više od Ronalda (264). U glasovima ostalih članova žirija nije bilo tako – kapiteni nacionalnih selekcija su, na primjer, dali 377 glasova Mesiju, naspram 337 koje je dobio Van Dajk, dok su selektori bili još više na strani Argentinca (379), dok su Holanđanina poslali na treće mjesto (289), iza drugoplasiranog Ronalda (307).

Navijači širom svijeta su, takođe, bili mnogo više naklonjeni Mesiju (1.359.278 glasova) i Ronaldu (962.919) nego Holanđaninu (704.235).

U izboru za Zlatnu loptu pitaće se, međutim, samo novinari. Iako novinarski sastav žirija nije isti kao prilikom dodjele Zlatne lopte, Van Dajk je prvi favorit, dva i po mjeseca prije uručenja nagrada…

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA