13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Dizdarević za Face: Ovo je ludilo, sve ide ka razlazu, mržnji i strahu, ali i pod ruku Dodiku i našim liderima

Predstavnici RS-a prije nekoliko dana su saopštili da će Ustavnom sudu BiH podnijeti zahtjev za ukidanje obilježavanja 1. marta odnosno Dana nezavisnosti BiH kao praznika. Povodom toga, Face je kontaktirao Zlatka Dizdarevića, novinara, diplomatu i političkog analitičara.

„Potpuno je iluzorno očekivati da tu može biti nekog racionalnog raspleta. Niti će oni odustati od insistiranja na ovome na čemu institiraju niti se sa ove strane može nešto dobiti s time što će se reagirati naravno onako kako će se reagirati. Oni će potpuno hladno negirati odluku Ustavnog suda pozivajući se da to nije ni prva ni posljednja odluka Ustavnog suda u ovoj državi na koju reagira kako ko hoće. Iskreno ne vidim tu mehanizam koji to može da spriječi, prema tome tu više nije uopće u pitanju taj datum koji , koji je naravno vezan za nešto što je neustavno i za sami početak rasturanja Bosne i Hercegovine“, rekao je u uvodu Dizdarević te dodao:

„Jasno nam je da oni neće priznati odluku ustavnog suda pa šta? Neka mi neko kaže šta ova država kao sistem, kao organizacija, kao legalitet a prije svega kao sama država može povodom toga da uradi? Ništa. Prema tome, to su incidenti koji odgovaraju svakome na vrhu ove države i oni će se uvijek ponavljati te će uvijek biti tenzija“, kazao je Dizdarević.

- OGLAS -

Također, dugogodišni urednik i novinar dodao je da u svemu ovome ne vidi kraj.

„Prisjetimo se da je tako bilo i sa pokretanjem tačnije otvaranjem ponovo presude Haškog tribunala koji je samo ojačao Dodika. Tako je bilo i sa najavama reagovanja sa ove strane na ime RS-a , koje je također ojačalo Dodika i sasvim je sigurno da će isto tako ova priča ojačati opet i samo njega. Također, dokazat će nam da mi nismo država, prema tome ovo ide u beskraj ja u tom smislu ne vidim uopće razlog da se to dalje obnavlja i nastavi tim putem jer je to činjenica koja dokazuje nepostojanje države BiH u onom smislu u kojem svaka normalna država  postoji i koja uz svoje mehanizme ustavne za odbrane odluka Ustavnog suda i one s tim računaju“, zaključio je Dizdarević.

Kazao je i da je ovo jedno ludilo koje odgovara onima kojima odgovara ovakva BiH te da sve ide u razlazu, mržnji i strahu. Podsjećamo, niko od predstavnika političkih lidera se nije oglasio povodom ovih najava iz RS-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA