7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Velika Britanija za pripremu Brexita bez sporazuma izdvaja 2,3 milijarde eura

Velika Britanija pojačava pripreme za Brexit bez sporazuma i izdvaja dodatne 2,3 milijarde eura kako bi garantirale da će zemlja biti spremna za izlazak iz Evropske unije do kraja oktobra, s dogovorom ili bez njega.

Nova vlada Borisa Džonsona (Johnson) obećala je napustiti Uniju bez sporazuma za tri mjeseca ako EU ne pristane ponovno pregovarati o sporazumu koji je dogovorila bivša premijerka Tereza Mej (Theresa May).

Ministri upozoravaju da se iz sporazuma mora isključiti dio sporazuma o razvodu koji se odnosi na sigurnosni mehanizam za izbjegavanje “tvrde” granice s Irskom, što EU ustrajno odbija. 

- OGLAS -

Ministar finansija Sadžid Džavid (Sajid Javid) je u svojoj prvoj najavi važnijih mjera udvostručio iznos za pripremu izlaska bez sporazuma. Dodatnim novcem će se finansirati informativna kampanja, pomoći Britancima koji žive u inozemstvu, osigurati opskrba lijekovima i poboljšati infrastruktura oko luka.

Ministarstvo finansija je najavilo da će se oko 476 miliona eura (434 miliona funti) potrošiti kako bi se osiguralo da će u zemlji biti dovoljno lijekova i medicinskih potrepština, odnosno najam dodatnih transportnih kapaciteta, skladišta i stvaranje zaliha.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA