12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Terzić: Drago mi je što ćemo igrati s Mađarskom u baražu, ali prvi korak je Rumunija

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine jučer je saznala ime potencijalnog protivnika u baražu za Svjetsko prvenstvo.

Posljednja prepreka izabranicima selektora Bilala Šumana, ukoliko u predbaražu elimišu Rumuniju, bit će selekcija Mađarske.

Ako iko poznaje mađarski rukomet i selekciju ove zemlje, onda je to kapiten našeg nacionalnog tima Mirsad Terzić koji od 2009. godine nosi dres Veszprema, mađarskog rukometnog velikana čije će redove napustiti ovoga ljeta.

- OGLAS -

“Mislim da nam je trenutno svejedno koga smo dobili, makar ja tako smatram. Mi prvenstveno prvo moramo razmišljati o Rumuniji, jer nam je to korak koji trebamo napraviti kako bismo se uopće sastali sa Mađarskom”, kazao je za Faktor kapiten rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mirsad Terzić.

Žrijeb je mogao možda biti i povoljniji, mogao je biti i neugodniji po nas, ali rukometaš koji je “specijalizirao” igru u odbrani kaže da mu je drago zbog dvomeča sa Mađarima.

“Iskreno mi je drago što ćemo igrati s Mađarskom. Mislim da će to biti dobar dvomeč. Oni su selekcija s kojom se može igrati. Mlada su ekipa, novi trener je tu, novi sistem igre i izuzetno ih dobro poznajem”, naglasio je Terzić, te dodao:

“Oni su napravili par iznenađenja. Osjetila se ta smjena generacija, ali sigurno će ubrzo isplivati u prvi plan. Definitivno su ekipa koja ima budućnost”.

Mađarski klupski rukomet dosta je jak. Pored Terzićevog Veszprema tu je i PICK Szeged, a upravo ova dva tima u posljednjih nekoliko sezona angažovali su brojna zvučna imena evropskog i svjetskog rukometa. To je i jedan od razloga što mladi mađarski rukometaši teže dobijaju priliku u ova dva tima.

“Trenutno u mađarskoj reprezentaciji ima mnogo mladih igrača, a skoro svi su iz mađarskog prvenstva. Sigurno da njima nije lako doći do Szegeda ili Veszprema, jer tu su velika ulaganja, a samim tim i očekivanja. Mađarska kao savez mnogo podstiče i ulaže u mlade igrače. Rukomet je sport broj jedan u Mađarskoj”, kaže rukometaš koji je s Veszpremom osvojio po devet šampionskih titula i pehara Kupa Mađarske.

Terzić i Veszprem nisu bili miljenici sreće kada je riječ o Ligi prvaka. Izgubili su tri finala elitnog klupskog takmičenja, no kapiten rukometnih Zmajeva nada se da bi se najvažnijim klupskim trofejem mogao okititi u oproštajnoj sezoni.

“Nakon 11 godina u klubu kao što je Veszprem mogu samo reći da mi je bilo veliko zadovoljstvo i čast biti dio jedne tako velike ere. Međutim, karijera ide dalje, a u svemu mi je najvažnije da me zdravlje dobro služi”, rekao je Terzić na kraju razgovora za Faktor.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA