Sport
Liverpool i United smislili radikalan plan za Premier ligu, premijer Johnson rekao ne Britanski premijer Boris Johnson izrazio je duboku zabrinutost zbog opsežnog plana Liverpoola i Manchester Uniteda za preoblikovanje Premier lige, kazavši kako “urušava povjerenje u upravljanje fudbalskim sistemom.”
# SCS

Britanski premijer Boris Johnson izrazio je duboku zabrinutost zbog opsežnog plana Liverpoola i Manchester Uniteda za preoblikovanje Premier lige, kazavši kako “urušava povjerenje u upravljanje fudbalskim sistemom.”

Kontroverzni “Project Big Picture” pružio bi prijeko potrebnu novčanu injekciju za klubove Engleske fudbalske lige (EFL), ali i koncentrirao moć u rukama manjeg broja klubova, prenosi Hina.

Projekt koji su razvili američki vlasnici Liverpoola Fenway Sports Group, već je dobio podršku američke obitelji Glazer, koja posjeduje Manchester United, a predviđa smanjenje lige sa 20 na 18 klubova, te ukidanje Liga kupa i Community Shielda.

Uspostavio bi se i novi sistem ispadanja i promocije, gdje bi zadnja dva kluba ispala, a 16. bi igrao na turniru zajedno s trećim, četvrtim i petim iz Championshipa.

Međutim, srž projekta je reforma upravljanja Premier ligom, davanjem veće moći za “Big 6” klubove – Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham i Arsenal.

Sistem “jedan klub, jedan glas” unutar Premier lige bio bi napušten, a samo devet najstarijih klubova imalo bi pravo glasa. To su članovi “Big 6”, te Everton, Southampton i West Ham.

“Upravo takva vrsta pregovora iza kulisa potkopava povjerenje u upravljanje fudbalom”, objavio je glasnogovornik premijera.

Trenutačno svih 20 klubova ima pravo glasa, a za sve odluke je potrebno prikupiti 14 glasova.

Sportsmail je objavio kako je dio klubova spreman podržati projekt “Big Picture”, no dio je ogorčen ovom idejom.

Projekt su navodno spremni podržati Chelsea i Tottenham, dok Brighton, Burnley, Crystal Palace, Fulham, Sheffield United i West Bromwich Albion ni u kojem slučaju ne bi glasali za manju Premier ligu, dok su s obzirom na njihovu nedavnu historiju ispadanja, Aston Villa, Newcastle i West Ham također izuzetno sumnjičavi.

Engleski mediji navode ako razgovori traju već tri godine, ali su na vidjelo izašli tek u nedjelju.

U izjavi Odjela za digitalno, kulturu, medije i sport, Vlada je odbacila planove koji se ‘kuhaju’ iza kulisa.

“Iznenađeni smo i razočarani što se u vrijeme krize, kada smo pozvali najviše profesionalne fudbalske grupe da se okupe i finaliziraju dogovor o pomoći niželigaškim klubovima, čini se da se pripremaju zakulisni dogovori koji stvorila bi zatvorenu trgovinu na samom vrhu igre. Održivost, integritet i pošteno takmičenje apsolutno su najvažniji i sve što ih može potkopati duboko je zabrinjavajuće,” poručili su iz Vlade.

Times je u ponedjeljak objavio kako će Engleski fudbalski savez (FA) blokirati svaki pokušaj davanja moći velikim klubovima, a ta je poruka proslijeđena i šefovima Premier lige.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.