7.7 C
Sarajevo
25.04.2024

Zagreb: Hiljadu protestanata protiv doktorata Milanu Bandiću

Ispred zgrade Sveučilišta u Zagrebu održan je protest “Stop nasilju nad Sveučilištem” protiv najave sveučilišnog Senata da će gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću biti dodijeljen počasni doktorat, javlja Anadolu Agency (AA).

Senat Sveučilišta u Zagrebu najavio je kako će gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću biti dodijeljen počasni doktorat na inicijativu Glazbene akademije koja se činom počasnog doktorata, kako je rečeno, nastoji odužiti gradonačelniku jer je ovoj ustanovi dodijelio zgradu bivšeg Ferimporta smještenu u blizini zgrade Sveučilišta.

Na protestu, na kojem se okupilo gotovo hiljadu osoba, istaknuto je kako nova zgrada Glazbene akademije zbog visokih režija na godišnjoj razini proizvodi gubitke u iznosu od pet milijuna kuna (650.000 eura).

- OGLAS -

“Ovo stanje na Sveučilištu nije od jučer, dodijeljen je i počasni doktorat Draganu Čoviću. Ako ćemo dodijeliti doktorat osobi koja ima oko 200 optužnica, onda mislim da je to loše stanje”, kazao je Stjepan Perko, jedan od organizatora prosvjeda.

Uz protivljenje doktoratu, prosvjednici su poručili kako se protive načinu rada rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa, za vrijeme čijeg vodstva je dodijeljen doktorat predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

“Danas dr Čović, dr Bandić, sutra dr Kordić, dr Z. Mamić. Dosta sramote Boras”, “Presuda, a ne doktorat”, “Dajte mu lisice, ne diplomu”, “Bagerom do doktorata” neki su od istaknutih trasparenata koje su istaknuli okupljeni prosvjednici.

Stotine profesora i studenata Sveučilišta u Zagrebu potpisalo je otvoreno pismo Senatu Sveučilišta u Zagrebu u kojem apeliraju da se ne dodijeli počasni doktorat Milanu Bandiću.

Počasni doktorat se dodjeljuje uglednim osobama koje su svojim radom pridonijele napretku određenog sveučilišta, znanosti i kulturi pojedine države ili za značajni doprinos pojedinoj znanstvenoj ili kulturnoj grani, a dosada su ga od Zagrebačkog sveučilišta dobili ugledni nobelovci, među kojima su Lavoslav Ružička i Nikola Tesla.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA