5.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Pogledajte unutrašnjost Aladža džamije i posljednje pripreme hora pred nastup (VIDEO)

Fočanski dragulj, Aladža džamija danas će biti svečano otvorena u povodu Dana džamija i 470. godišnjice kada ju je Hasan Nazir prvi put izgradio.

Kako je najavljeno, svečanosti će prisustvovati brojni gosti iz regije i svijeta, bh.dijaspore, Fočaci koji su u srcu nosili tugu i bol zbog te džamije koja je porušena u agresiji na BiH 1992.godine. Danas je Aladža nikla iz pepela ruševina i opet će obasjati Foču.

Najavljena su obraćanja predstavnika lokalne zajednice, goraždanskog muftije, Vakufskih direkcija BiH i Turske Senaida Zajimovića i Adnana Ertema, potom ambasadora SAD-a u BiH Ericka Nelsona, ministra kulture Turske Mehmeta Nuri Ersoya, kao i predramazanska poruka reisu-l- uleme IZ BiH Huseina ef. Kavazovića.

- OGLAS -

Dio ukrasa oko prozora džamije ostavljen je u izvornom stanju i jedan je od podsjetnika na historiju ove bogomolje, značajne ne samo za vjernike u fočanskom kraju, nego i cijele BiH pa i šire.

Ova džamija je sagrađena polovinom 16. stoljeća, jedna je od najstarijih u BiH i važi za jedan od najvrijednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu.

Nakon više od četvrt stoljeća otkako je do temelja porušena fočanska ljepotica, džamija koja je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Vrijednost projekta ponovne izgradnje džamije je oko pet miliona KM, a ponovna izgradnja je realizirana na osnovu protokola potpisanog 10. marta 2014. godine između Vakufske direkcije IZ u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

Direktor Vakufske direkcije IZ u BiH dr. Senaid Zajimović podsjeća da je projekt ponovne izgradnje Aladže džamije jedan od najznačajnijih projekata koji su realizirale Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH i Generalna direkcija vakufa Republike Turske, uz svesrdnu pomoć i saradnju bh.vakifa, Muftijstva goraždanskog i Medžlisa IZ Foča.

Polaganje kamena temeljca obavljeno je 30. maja 2014.godine, a nakon obimnih pripremnih radova 14. decembra 2014. godine, počeli su radovi na ponovnoj izgradnji.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je za otvorenje Aladža džamije kazao da je to “lijep ramazanski poklon cijeloj našoj napaćenoj državi“.

 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA