17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Njemačka ruskog diplomatu proglasila nepoželjnom osobom

Njemačka je u ponedjeljak ruskog diplomatu proglasila nepoželjnom osobom, kao odgovor na sličnu mjeru koju je Rusija poduzela prošle sedmice, što je dovelo do povećanja tenzija dviju zemalja.
 

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je kako je danas naredilo protjerivanje člana osoblja ruske Ambasade u Berlinu, u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

”Ovim korakom, federalna vlada odgovara na odluku Ruske Federacije donesene u petak, 5. februara 2021. godine“, navodi se u saopćenju.

Rusija je prošle sedmice protjerala nekoliko evropskih zvaničnika, uključujući člana osoblja njemačke Ambasade u Moskvi, zbog podrške ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom.

- OGLAS -

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u petak je saopćio kako je ruska odluka neopravdana i da će narušiti odnose te zemlje s Evropom.

Dodao je kako je njemački diplomata radio svoj posao u skladu s dešavanjima na terenu i legalnim principa u okviru Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

U Rusiji je u proteklih nekoliko sedmica organiziran niz protesta podrške Navaljnom.

Ruski opozicionar uhapšen je u Moskvi, po povratku iz Njemačke 17. januara, gdje je bio na liječenju zbog navodnog trovanja u Rusiji.

Ruske vlasti navode kako je Navaljni prekršio sudsku odluku iz 2014. godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA