3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Protiv peruti: Borba pomoću prirode

Ukoliko vam ne pomažu razni medicinski preparati u borbi protiv peruti, možda su prirodna sredstva spas. 

Rastvor limunovog soka

Dvije kašike soka od limuna umasirajte u kožu glave i ostavite da malo odstoji. Nakon toga kosu isperite mješavinom vode i soka od limuna – u dva decilitra vode dodajte kašiku limunovog soka i time isperite kosu. Ako imate dugu kosu, povećajte količinu vode i soka od limuna u istoj razmjeri. Postupak ponavljajte što češće, sve dok svrab i perut ne nestanu. Limun čisti kožu glave, deluje antiseptički, a kosa će vam lijepo mirisati.

- OGLAS -

Čaj od lovorovog lista

Prokuvajte litar vode i ubacite jednu šaku izlomljenog lovorovog lista. Kada se prohladi, procijedite i tim čajem nakon pranja isperite kosu. Zatim je umotajte u peškir i ostavite da djeluje oko sat vremena, a nakon toga isperite mlakom vodom.

Jabukovo sirće

Ono uspostavlja zdravu pH ravnotežu kože glave pa je zaista veoma koristan prirodni lijek protiv peruti koji nikako ne bi trebalo potcjenjivati. Za to je potrebno da nakon pranja kosu isperete vodom u koju ste dodali jabukovo sirće, u srazmjeri deset prema jedan (na litar vode decilitar sirćeta). Ne morate da brinete zbog mirisa, jer će potpuno ispariti čim se kosa osuši.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA