15 C
Sarajevo
26.04.2024

Zašto je Singapur najčistiji grad na svijetu?

U nastavku prenosimo dijelove članka.

Oko 200 volontera skupilo se kako bi očistilo jednu od četvrti u sjevernom dijelu Singapura. Približavali su se grmlju kako bi pokupili opuške i iskorištene maramice na stolovima. No, činilo se da je dan namijenjen čišćenju pogrešno nazvan – sve je već ionako bilo čisto. Niko od volontera nije se vratio s vrećama punim smeća.

Opsjednutost čistoćom u Singapuru je pravilo, a ne iznimka. Zemlja ima dugu tradiciju kampanja čistoće, još od prvog premijera Leeja Kuana Yewa. Kampanje takve vrste već su dugo godina ukorijenjene u singapursko društvo, ali ova sadašnja je ipak drugačija. U njoj je vlada prvi put počela koristiti novčane kazne kao sredstvo društvene kontrole.

- OGLAS -

Singapur je prema svim kriterijima čista država. Ipak, razlozi za to nisu oni na koje biste prvo pomislili”.

Zeleni i čisti grad

Već pri prvom boravku na ulicama Singapura njihova besprijekorna čistoća ljudima upada u oči. Gradske i državne vlasti aktivno provode i sudjeluju u ekološki promotivnim kampanjama koje neprekidno traju od 1965. godine, kad je Singapur proglasio nezavisnost.

Kad je uspostavio državu i preuzeo vlast, već spomenuti premijer Lee Kuan Yew uveo je zakone koji su bili povezani s unapređenjem javnog zdravstva, preseljenjem uličnih prodavača u trgovačke lance s prehranom, strožom kontrolom bolesti i izgradnjom odgovarajućeg sistema otpadnih voda. Svi su ti potezi utjecali na razvoj Singapura u jednu od najčišćih država svijeta u narednim desetljećima.

Svijest o važnosti čistoće okoliša i zdravog načina života rasla je među stanovništvom i tako što su u školama i drugim javnim ustanovama bila organizovana predavanja o tome. I sami učitelji i učenici, kao i njihovi roditelji, učestvovali su u akcijama čišćenja škola vikendom.

Sam premijer želio je potaknuti ekološku svijest svojih građana iz pragmatičnih razloga – vjerovao je da ona može od Singapura stvoriti ekonomski naprednu zemlju. I doista, za nekoliko je godina životni vijek Singapuraca porastao s 66 na 83 godine. Porastao je i broj turista, kao i broj stranih investicija. Singapur trenutno zauzima peto mjesto u svijetu po količini stranih investicija – u 2017. godini one su iznosile 66 milijardi dolara.

Ekološki osviještena politika

Zastupnica u gradskom vijeću grada Nee Soona, Lee Bah Wah, veoma je ekološki osviještena. Barem jednom mjesečno obvezno posjećuje i sudjeluje u ekološkim akcijama koje se održavaju u zemlji. U tom je pogledu i veoma stroga prema svojim biračima – ne samo da ih usmjerava na primjereno bacanje smeća i održavanje okoliša čistim, nego ih i potiče da prijave one koji to ne čine nadležnim institucijama.

Svake godine čistači ulica u Singapuru dobivaju slobodan dan na koji odlažu svoj pribor za čišćenje te ga prepuštaju građanima. Lee Bah Wah taj potez smatra dobrim primjerom pozitivne uloge zajednice u kreiranju društvenih promjena. 2003. godine, kad je akcija prvi put provedena, volonteri su očistili 1430 kilograma smeća. U usporedbi s tim, ove godine bilo ga je samo 292 kilograma.

“Sve u svemu, Singapur je ponovno pokazao kako učinkovita provedba ekološki osviještene politike može pozitivno utjecati na građane te na poboljšanje cjelokupnog životnog standarda zemlje”, zaključuje se na kraju članka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA