13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Pendarovski: Nisam dobio garancije da će odluka o pregovorima biti pozitivna

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da mu je predsjednik Francuske Emanuel Makron rekao u Parizu da bi se odluka o pregovorima sa EU mogla očekivati u maju na samitu Zagrebu.

Dodao je, međutim, da “nije dobio garancije da će odluka biti pozitivna”.

Poslije sastanka s francuskim predsjednikom tokom Pariskog mirovnog foruma, Pendarovski je rekao da je razgovor bio “prilično otvoren i dinamičan” i da je “sada rasčišćena situacija u nekoliko važnih tački”.

- OGLAS -

Predsjednik Sjeverne Makedonije je rekao da je Makron “insistirao” da posjeti Skoplje da bi građanima objasnio svoje stavove i da je rekao da će “doći u prvih šest mjeseci 2020. godine”.

Na konstataciju da ne zna kakva bi bila odluka i da bi u maju moglo da dođe do novog odlaganja, predsjednik Sjeverne Makedonije je rekao da su “sve opcije otvorene” i izrazio nadu da će njegova zemlja do tada napredovati.

“Sve opcije su otvorene, s tim da je Makron decidno rekao da je odlaganje zato što EU treba više vremena. Rekao je da se odavno zalaže za ‘produbljavanje’ Unije i ‘popravljanje metodologije’, da zna da te stvari mogu da idu paralelno i da će ići, a da mi je kristalno jasno da mi sada tražimo samo datum”, rekao je Pendarovski.

Po njegovim riječima, Makron je rekao da je Sjeverna Makedonija ispunila sve što je traženo, ali da je odluka o datumu početka pregovora o prijemu u EU odlložena jer “Uniji treba više vremena”.

Pendarovski je rekao da je na sastanku insistirao da njegova zemlja ne prihvata “nikavu alternativu punopravnom članstvu u EU” i da se Makron s tim saglasio.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA