13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

EU: Američka ograničenja putovanja s Evropom su jednostrana

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio je da će radi sprečavanja širenja korona virusa ograničiti sva putovanja iz Evrope prema Sjedinjenim Državama, iz Europske unije (EU) poručeno je kako se radi o jednostranoj odluci i kako je EU ne odobrava, javlja Anadolu Agency (AA).

U zajedničkoj pisanoj izjavi predsjednika Vijeća EU Charlesa Michela i predsjednice Komisije Ursule von der Leyen, poručeno je kako Covid-19 predstavlja globalnu krizu te kako umjesto jednostranog djelovanja zahtijeva saradnju.

“EU ne odobrava da Sjedinjene Države odluku o zabrani putovanja donose jednostrano i bez savjetovanja”, poručeno je u zajedničkoj izjavi i naglašeno kako je EU poduzela snažne mjere kako bi spriječila širenje virusa.

- OGLAS -

U međuvremenu, glasnogovornik Komisije EU-a Eric Mamer rekao je na dnevnoj konferenciji za novinare da je glavni cilj Unije sprečavanje ekonomskog uništenja.

Ističući kako SAD ne bi trebao sam donositi odluke, Mamer je ukazao na važnost konsultacija između dviju strana, podvlačeći kako će mjere biti učinkovite samo ako se poduzmu u saradnji.

Trump se obratio naciji iz Ovalnog ureda i kazao da će restrikcije putovanja iz Evrope u SAD na snagu stupiti u petak u ponoć.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA