10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Katarski ministar vanjskih poslova posjetio Iran

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif u subotu je u Teheranu primio katarskog kolegu Mohammeda bin Abdulrahmana Al Thanija, objavila je državna agencija IRNA, prenosi Anadolu Agency (AA).

Šef katarske diplomatije doputovao je u posjetu Iranu dan nakon ubistva iranskog generala Qasema Soleimanija u vazdušnom napadu američke bespilotne letjelice u Iraku.

IRNA je navela da su Zarif i Al Thani održali dva kruga razgovora, ali nije dala nikakve detalje.

- OGLAS -

Očekuje se da će se katarski ministar vanjskih poslova tokom posjete sastati i sa iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem.

General Soleimani, koji je predvodio elitnu jedinicu Iranske revolucionarne garde, ubijen je u petak u vazdušnom napadu na Bagdad, a Ministarstvo odbrane SAD-a je saopštilo da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

Iranski vjerski lider Ali Khamenei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

Katar je u petak pozvao sve strane da se suzdrže i izbjegnu uvlačenje Iraka i regiona u beskrajno nasilje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA