7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Prlić: Čović i Dodik su najbolji neprijatelji! Deklaracija je direktni udar na BiH.

 O Deklaraciji o položaju Hrvata je naglasila:

-Susjedne države se često ponašaju kao da smo njihova kolonija. Deklaracija je neprihvatljiva, kao i to da se jedna članica EU-a miješa u pitanja druge države. To je interes sestrinskih partija HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske. Politika Hrvatske prema BiH se ponaša kao mama prema djetetu, ali, nažalost, u negativnom kontekstu. Ovo je direktni udar na BiH. I to će se preslikati na formiranje vlasti u BiH. Svi ćemo biti žrtve ovoga.

U čemu vidi problem?

- OGLAS -

-Hrvati najviše odlaze iz BiH, i oni najmanje glasaju. Porazno je što se svi drže po strani. Niko nije tolika jezikara. Mislim da trebamo srcem braniti ovu državu. Sve se nešto vaga. Čekamo ko će prvi izletjeti i idemo iza njega. Mi smo mekani posljednjih 20 godina, i zato je došlo do Deklaracije.

Dodik i Čović su najbolji neprijatelji

-Priča oko Čovića i Dodika ne ide u prilog onima koji su im dali glas. Dodik ljubuje s Čovićem, a Čović u kantonima u kojima je vodeći ne priznaje Srbe, dok Dodik ima Hrvata u vlasti koji se ne izjašnjavaju tako.

Hrvatska se okomila na izbor Komšića. Ne sviđa im se to.

-Tu im se nema šta sviđati ili ne sviđati. Moraju to poštovati. Ni nama se može ne sviđati Kolinda Grabar-Kitrović, ali moramo poštovati njenu titulu.

Ne sa SDA, jasan je SDP

-I dalje smo dio te priče. Kaže moj drug: „Vi ste kao najbolja cura u kafiću i svi vas žele“. Kada smo bili sa SDA u vlasti, ima li smo najstabilniju vlast, ali smo se opekli. Sve i da hoćemo, to mora proći i Kongres ili Skupštinu ili Glavni odbor. Što se prije formira Vlada, prije će se krenuti raditi.

Prlić je prijavila Izborni odbor Mostara zbog sumnje u krađu glasova.

-Dobila sam odgovor da se to sve spušta na kantonalni nivo, koliko će imati hajra od toga, vidjet ćemo, ali smatram da je neko trebao pokrenuti to, i to se dobro čulo, ne samo ovdje, nego i dalje, pa i međunarodna zajednica. Ja i dalje smatram da je Denis Bećirović pokraden.

Problem CIK vidi kao igranje etičkim principima, ne samo sa Ustavom i zakonom, kaže kako su trebali uzeti popis iz 1991.

-Bojim se da je CIK izgubio svoj momenat neovisnosti. Opasno je kad se narod šali sa CIK-om.

Teresa May je pozvala 120 najutjecajnih žena svijeta, među njima i Prlić.

-Iznenadila me zainteresovanost medija, BBC, radija BBC, i kad pogledate probleme žena u drugim državama, shvatite da ovdje nije toliko loša situacija. Kad odem negdje, moram objašnjavati gdje je BiH. Ali na BBC su bili oduševljeni kad sam došla kod njih jer su bili uključeni u našu državu još u ratu. Najčešće je pitanje bilo: „Družite li se između sebe?“

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA