13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Netanjahu proglasio pobjedu na izborima

Izrealski premijer Benjamin Netanjahu proglasio je pobjedu na parlamentarnim izborima, ali još nema potrebnu većinu za formiranje vlade.

Prema inicijalnim prognozama tri najuticajnija izraelska TV kanala, lider desničarskog Likuda, Netanijahu, proglasio je izbornu pobjedu nad svojim glavnim rivalom na jučerašnjim izborima, bivšim načelnikom izraelskih oružanih snaga, Benijem Gancom, liderom centrističke stranke Plavo i belo, prenio je Reujters.

U međuvremenu, pristigli rezultati su pokazali da Netanijahu nema parlamentarnu većinu i da, po svemu sudeći, ovaj rezultat vodi u politički ćorsokak.

- OGLAS -

Najuticajnije izraelske TV stanice su inicijalno prognozirale da bi Likud i stranke slične političke provinijencije, mogli da osvoje 60 od ukupno 120 mjesta u Knesetu.

U najnovijim prognozama taj broj je spao na 59, čineći Netanijahuov zadatak da formira koaliciju još težim.

– Pobjeda je naročito slatka jer je izvojevana uprkos svim poteškoćama – ocijenio je ipak Netenjahu u sjedištu svoje stranke u Tel Avivu, navodi Rojters.

Ganc je u sjedištu svoje partije izrazio razočarenje.

– Ovo nije rezultat koji smo hteli – rekao je on.

Pobjeda bi omogućila Netanjahuu da potvrdi svoju političku dugovječnost uprkos optužbama za korupciju, ali i da mu otvori put da nakon izbora ostvari svoje obećanje o izgradnji novih izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, a u skladu sa mirovnim planom koji je predložio američki predsjednik Donald Tramp.

Palestinci su kategorički odbacili ovaj prijedlog, jer ne ostavlja prostor za uspostavljanje palestinske države u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, koje je Izrael okupirao nakon kratkog izraelsko-arapskog rata 1967. godine.

(RTRS)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA