12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Duraković: Muhamed Filipović ostavio je značajni trag u svome vremenu

Akademik Muhamed Filipović prije svega bio je filozof, naučnik, univerzitetski profesor, koji je držao predavnja u različitim prilikama, od lokalnih radničkih univerziteta, preko naučnih centara i instituta, političkih škola, naučnih konferencija i centara, domaćih univerziteta i visokih škola, pa sve do evropskih i američkih iniverziteta, kazao je akademik Esad Duraković na Komemorativnoj sjednici koju je povodom njegove smrti danas u Sarajevu organizirala Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH).

 Govoreći o biografskim podacima preminulog akademika, Duraković je potsjetio da je Filipović rođen 1929. godine u Banjoj Luci. U rodnom gradu završio je osnovnu i relanu gimanziju, filozofiju, prirodne nauke i historiju studirao je u Beogradu i Zagrebu,  a diplomirao je 1952. godine. Doktorat iz oblasti filozofije odbranio je 1961. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Iste godine izabran je za docenta, zatim 1967. na vanrednog, a 1972. za redovnog profesora. Na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta držao je nastavu iz predmeta logika, gnoseologija, ontologija, opća sociologija, povjest socijanih i političkih doktrina, metodlogija sociološkog istraživanja i politička ekonomija.

Od prvog izbora do penzionisanja 1999. godine Muhamed Filipović predavao je  navedene predmete na svom fakultetu, ali je gostovao i na drugim fakultetima i naučnim institucijama u tadašnjoj državi i inozemstvu – Njemačkoj, Austriji, Danskoj, Norveškoj, Švedskoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji, SAD, Kanadi, Sovjetskom savezu. Za dopisnog člana ANUBiH izabran je 1976. godine, a za redovnog 1982. godine. Obavljao je funkiciju potpredsjednika ANUBiH, od 1999. do 2008. godine. Autor je velikog broja studija, monografija i drugih djela iz više naučnih oblasti iz logike, historije filozofije, historije duštvenog i kulturnog života BiH, estetike, sociologije, politike, pisao je književne kritike i eseje, kao i eseje  iz oblasti slikarstva. Objavio je stotine publicističkih radova u listovima i časopisima BiH i inozemstvu. Vodio je brojne  polemike i rasprave o mnogim društvenim problemima, bavio se i leksikografijom, bio je glavni i odgovorni urednik Enciklopedije Jugoslavije za BiH.

- OGLAS -

– U svim radovima i istupima u javnosti otvarao je brojna pitanja, inicirao rasprave i polemike, koje su imale odjek u našoj javnosti. Obavio je 47 autroskih knjiga bio je urednik šest publikacija, obajvio je devet priloga u monografijama. U raznim zbornicima objavio je 18 radova, više stotina radova u periodici i dnevnoj štampi. Neke od njegovih knjiga su Religija i moral, Metodologija socijalnih istraživanja i potreba u obrazovanju, Humanistički problemi u socijalizmu, Filozofski problemi savremenih logičkih teorija, Bošnjačka politika, Pitanje odgovornosti za rat u BiH 1992.-1995., Javnost i moral, Istorija bosnaske duhovnosti i druge –  kazao je Duraković.

Navodi da je Filipović bio zapažen kao izlagač s argumentacijom koja je bila komponirana iz logičke formalne argumentacije.

– Na temelju uvida u ogromnu bibliografiju akademika Filipovića nameće se zaključak da je on bio u prvom redu naučnik – naučnoistraživački radnik, zatim produktivan pedagog i univerzitetski profesor. Bio je izrazito angažirani intelektualac, koji je analitički, strastveno pratio zbivanja u svijetu oko sebe i  društvu u kojem je živio – kazao je Duraković.

Navodi da je njegov cjelokupni rad prije svega naučni, ali i društveni i politički pripada onoj vrsti angažamana koji ostavlja značajnog traga u svome vremenu.

– Dondavno smo mogli čitati njegove angažirane tekstove u štampi i gledati  njegove nastupe na elektornskim medijima. Bila je to, u pozitivnom smislu, neobična ta njegva nesvakidašnja “mentalna kondicija“, ta duhovna energija i snaga, utoliko više što je već bio u dubokoj starosti. Dugovječna produktivnost akademika Filipovića okonačana je njegovom smrću u Sarajevu 26. februara u  91. godini. Smrt naučnika, kao i umjetnika ima onu vrstu značaja koji njihov  potpis iraealizira u tom smislu što njihov opus privodi sudu historije. To je čas kada se konačno opraštamo s njihovim tijelom, ali zato zavijek ostajemo s njihovim djelom – kazao je Duraković.   

Dženaza akademiku Muhamedu Filipoviću klanjana je 28. februara u haremu Gazi Husrev-begove džamije, a ukop je obavljen istog dana na Gradskom groblju Bare.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA