21.6 C
Sarajevo
16.04.2024

Čavušoglu optužio Makrona da “sponzoriše terorizam”

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu optužio je francuskog predsjednika Emanuela Makrona da “sponzoriše terorizam”, prenosi Tanjug.

Makron je prethodno kritikovao tursku ofanzivu u Siriji protiv kurdske milicije.

“On je već sponzor terorističke organizacije i stalno ih ugošćuje u Jelisejskoj palati. Ako on kaže da je njegov saveznik teroristička organizacija… nema se više šta reći”, rekao je Čavušoglu novinarima u parlamentu.

- OGLAS -

Ankara smatra kurdske snage u Siriji za terorističku organizaciju koja je povezana s kurdskim separatistima u Turskoj i zato je 9. oktobra počela ofanzivu protiv njih, podsjeća Rojters.

Prošlog meseca Makron se sastao s portparolkom Sirijskih demokratskih snaga predvođenih Kurdima, kako bi izrazio solidarnost Francuske u njihovoj borbi protiv Islamske države u Siriji.

Nešto ranije Makron je rekao da Turska ne može očekivati solidarnost od saveznika u NATO-u istovremeno kada je pokrenula ofanzivu na Siriju.

“Makron ne može biti lider Evrope ako se ovako koleba. Trenutno postoji praznina u Evropi, a on pokušava biti njen vođa”, rekao je još Čavušoglu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA