Sport
Mourinho: Ajax kao s Vitesseom, ne dobija se tako bitka
#

Dvostruki osvajač Lige prvaka Jose Mourinho smatra da je Ajax skupo koštalo to što je do kraja insistirao na svojoj fudbalskoj filozofiji.
Kopljanici su u polufinalu Lige prvaka dobili Tottenham u Londonu 1:0, kod kuće su na poluvremenu vodili sa 2:0, ali su primili tri gola u nastavku i ispali su.

“Filozofija je ono što čini da tim raste. Ta osnova je potrebna, neophodan je stil igre koji je prilagođen kvalitetima igrača na raspolaganju i Ajaxu na tome treba odati priznanje. Ipak, fudbal je sportska bitka, a u bitkama je potrebna strategija kako bi se meč dobio, pogotovo u posebnim mečevima, tada je potrebno ponekad i ići protiv sopstvene filozofije kako bi se pobijedilo“, objašnjava Portugalac i dodaje:

“Osnovna stvar kada imaš prednost jeste da zadržiš ravnotežu sve vrijeme. Taj balans počinje od toga da defanzivna linija bude dobro pozicionirana, da uvijek izvjestan broj igrača bude iza lopte, ali Ajax se držao svoje filozofije i u drugom poluvremenu igrali su kao da im je protivnik Vitesse u holandskoj ligi. Tottenham je mijenjao, igrali su direktni fudbal i imali su sreće, ali sami su pojurili tu sreću“.

Pijevci će se u finalu Lige prvaka sastati sa Liverpoolom, 1. juna u Madridu, prenosi SportKlub.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.