13.8 C
Sarajevo
20.04.2024

Ultraljubičasto zračenje može pomoći u ubijanju aerosoliziranih čestica covida

Istraživači sa Univerziteta Cranfield u Ujedinjenom Kraljevstvu koristili su računalne simulacije kako bi pokazali da se relativno sigurnije zračenje dalekog ultraljubičastog svjetla (UVC) može koristiti za dezinfekciju prostorija.

Istraživači smatraju kako to može dodatno pomoći u uništavanju aerosoliziranog koronavirusa, posebice u zatvorenim okruženjima.

U studiji, objavljenoj u časopisu Scientific Reports, navodi se kako niska doza UVC-a može povećati stopu dezinfekcije za 50-85 posto u usporedbi sa samo ventilacijom prostorije. Za razliku od standardnog ultraljubičastog svjetla koje ubija mikroorganizme, ali i uzrokuje rak kože, daleko UVC svjetlo sigurno je upotrebu. 

- OGLAS -

“U zatvorenim okruženjima gdje možda nije moguće fiičko distanciranje, aerosolizirani koronavirus oslobođen disanjem povećava šansu za širenje bolesti. Ovo je istraživanje pokazalo da daleka UVC rasvjeta može pružiti alternativni, siguran i jeftin način ublažavanja prijenosa virusa SARS-CoV-2”, rekao je Liang Yang, koautor studije sa Sveučilišta Cranfield.

“Detaljnim i preciznim računalnim modeliranjem dinamike fluida uspjeli smo pratiti i eliminirati prijenos patogena u zraku”, objasnio je Yang.

Uz ove veličine smanjenja, daleko UVC osvjetljenje moglo bi se upotrijebiti za ublažavanje prijenosa virusa u situacijama gdje su rizici od zaraze veći, a to je osobito korisno u prostorima sa slabom ventilacijom, istaknuli su autori studije.

(N1)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA