5 C
Sarajevo
27.04.2024

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata raspolaže savremenom medicinskom opremom

Zavod za zdravstvenu zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu obavještava studente da raspolaže novom medicinskom opremom, kojom se omogućava studentima da besplatno, na jednom mjestu obave sve potrebne dijagnostičke preglede i liječenje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Direktorica Zavoda  Žana Pozderac – Jahović, kazala je da će nabavkom nove opreme značajno biti unaprijeđen rad te institucije i to simbolično u ovoj godini kada Zavod obilježava 70 godina postojanja.

“Mi se bavimo prevencijom oboljenja, a sada smo u stanju da pružimo još bolju uslugu mladima i tako na vrijeme utičemo na razvoj različitih bolesti u kasnijim fazama života”, rekla je Pozderac – Jahović.

- OGLAS -

Nermana Murtić, dipl. ing. medicinsko- laboratorijske dijagnostike, kazala je da od nedavno “Zavod raspolaže biohemijskim analizatorom, gdje studenti mogu besplatno dobiti usluge analize glukoze u krvi, uree, kreatinina, transaminaze, lipidograma, CRP, željeza, proteinograma, a svi nalazi su gotovi za jedan dan”.

Zavod raspolaže i automatskim hematološkim analizatorom, na kojem se obavlja analiza kompletne krvne slike, a u laboratoriji Zavoda moguće je obaviti cjelokupan predoperativni program sa koagulogramom. 

Takođe, Zavod raspolaže i mikroskopom nove genracije za analizu i pregled sedimenta urina.

Oftalmolog, dr. Aiša Bandžović, izazila je zadovoljstvo što je nedavno obnovljen i oftalmološki kabinet, koji je do sada koristio opremu staru 30 godina.

“Zahvaljući aktivnostima menadžmenta, dobili smo novi aparat za određivanje dioptrije- keratoreflektometar, visus panel koji je jedan od najsavremenijih aparata te novi bio-mikroskop koji služi za pregled prednjeg segmenta oka”. 

Dr. Bandžović je upozorila na sve češće oboljenje kod mlade populacije, takozvani “sindrom kompjuterskog oka”.

“Radeći skrining preglede, primjetila sam probleme reflekcionih anomalija suhog oka koji se pojavljuju zbog prekomjernog korištenja kompjutera, mobitela…. Simptomi su- crveno oko, osjećaj peckanja i zamora, zbog čega preporučujemo da se prilikom korištenja tehničkih aparata redovno pauze s gledanjem u daljinu, kako bi se oko odmorilo”, rekla je Bandžović.

Pim. dr. Maida Solaković, šef stomatološke službe, rekla je da Zavod od nedavno raspolaže i savremenim RVG aparatom za dijagnostiku zuba koji daje oštriju i jasniju sliku od običnog RTG aparata, skraćuje proces čekanja rendgenskog snimka i ima manju dozu zračenja. Zubna tehničarka Alma Plavčić, kazala je da je nabavljen i novi “zalijevač” uz pomoću kojeg se prave keramičke krunice.

Medicinska sestra Svjetlana Blagojević, istakla je da se u Zavodu usluge pružaju besplatno studentima koji imaju zdravstveno osiguranje, ali često i onima koji nemaju.

“Nama se obraćaju studenti koji studiraju u Sarajevu ali dolaze iz drugih kantona, a koji često nisu osigurani jer njihovi roditelji nisu zaposleni ili im poslodavci ne uplaćuju doprinose. U potpunosti razumijemo tešku ekonomsku situaciju u državi, zbog čega je politika Zavoda da nikada ne vraćamo studente koji od nas traže medicinsku pomoć”, kazala je Blagojević.

Direkorica Zavoda Žana Pozderac – Jahović podsjetila je da je omogućeno studentima, profesorima i drugom osoblju Univerziteta u Sarajevu da “na jednom mjestu imaju specijalistu neuropsihijatra, psihologa, socijalnog radnika, ginekologa, oftalmologa, internistu, kardiologa, dermatovenerologa, specijalistu urgentne medicine, specijalistu medicine rada, stomatološku službu sa protetskim laboratorijem, a u Zavodu se primjenjuje ultrazvučna dijagnostika abdomena, štitne žljezde, dojki i ostalih regija po potrebi”.

Zavod je uz podršku Ministarstva zdravstva KS uveo i 24-satni holter – monitoring srca i krvnog pritiska.

“Kardiovaskularna oboljenja su vodeći uzrok smrti u svijetu i u našoj zemlji, zbog čega je hitna prevencija KVB kroz rano otkrivanje, ključna. U dijagnostici je važan ultrazvuk srca, koji ćemo takođe uskoro dobiti čime će kardiološki kabinet u Zavodu biti kompletiran”, rekla je Pozderac.

Najavljeno je da u toku je nabavka i laboratorijskog aparata koji će omogućiti analizu hormonalnog statusa štitne žlijezde, PSA, tumor markera i spolnih hormona, kao i aparat za reuma test, čime će praktično biti kompletirana laboratorija u ovoj instituciji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA