10.5 C
Sarajevo
23.04.2024

On je najmlađi pekar u regionu: “Želja mi je da jednog dana budem gazda koji će raditi” (VIDEO)

Da je grad na Nišavi u Srbiji nadaleko poznat po bureku, koji je u tom gradu prvi put i napravljen prije više od pola vijeka, nije nepoznanica, ali malo ko zna da Niš ima najmlađeg buregdžiju u regiji. Još od najmlađih dana, Novakova omiljena igra bila je da u porodičnoj pekari u samom centru sela razvlači tijesto, ali niko nije ni slutio da će igra prerasti u ljubav i iznjedriti buregdžiju, koji preko malenih ruku do laktova namazanih mašću, vrti i razvlači tijesto u rangu pravih pekara.

Svakog dana kada završi sa časovima, Novak najprije uradi domaći zadatak i provježba za školu, a zatim od dva do tri sata provede u pekari, spremajući razne vrste tijesta od domaćeg brašna – burek, pite, perece, kifle i druga razna peciva. Ljubav prema ovom zanatu kod njega se, kaže, rodila, kako bi sačuvao porodičnu tradiciju koju je započeo još njegov pradjed.

- OGLAS -

“Ja kombinujem burek sa sirom i sa mesom. Dobar je, ništa mu ne fali. Pravim sve vrste pitica, volim da isprobavam nove ukuse. Radnici mi mnogo pomažu, ali i kritikuju me, uvek mi kažu da mogu i bolje. Nije lako napraviti dobar burek, ali ja se trudim i u tome uživam. Ja sam mali, ali sanjam da budem veliki i poznat buregdžija, koji ima svoju radnju, ali radi zajedno sa ostalim radnicima, baš kao što je moj pradeda Ljupče, koji je i otvorio mlin pre mnogo godina”, odlučan je on.

  

U svijetu današnjice u kojem dominiraju društvene mreže i video-igrice, Novak je jedan od rijetkih koji tu ne pronalazi sebe. Iako ima razne “pametne” aparate, slobodno vrijeme ne troši na njih. Njegova majka Irena kaže da je njegova najveća kazna kada mu zabrane da ide u pekaru.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA