1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

Miro Kovač: Nećemo dopustiti da Hrvatima neko bira biskupe i kardinale. Bez Hrvatske, ne bi bilo BiH!

Htjeli smo da se to dogodi prije izbora, ali je ispalo da će potpisivanje biti na obljetnicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kada je predsjednik Tuđman došao iz Dejtona, obratio se poslanicom hrvatskom radu u kojoj je rekao da je postigao važan sporazum o formiranju hrvatsko-bošnjačke Federacije i njenog povezivanja s Hrvatskom. Hrvatska je imala aktivnu ulogu u pregovorima, u stvaranju ovakve BiH. To je bio takav status Hrvatske koja je spasila BiH i Hrvate i od tad pa do danas Hrvati su pali na niske grane.

Hrvati su najveće žrtve u BiH

-Ko su prve žrtve u BiH? Hrvati, selo Ravno. Ko je zaustavljao tenkove? Hrvati. Ko su najveće demografske žrtve BiH? Hrvati. Najveći gubitnici rata u BiH su Hrvati koji su se prvi oduprli srpskoj agresiji. Hrvati su žrtve i ovakvog ustroja BiH. Naši prijatelji Bošnjaci žele biti gazde u Federaciji, a zaboravljaju da je zbog toga propala Kraljevina Jugoslavija jer je tada većina Srba bila po dojmom gazdinskog mentaliteta. Danas se isto ponašaju Bošnjaci. Ako se ne nauči lekcija Kraljevine Jugoslavije, onda se loše piše BiH. Bošnjaci moraju znati da bez ravnopravnosti nema sreće i budućnosti u BiH, ni u Federaciji.

- OGLAS -

Bez Hrvatske, ne bi bilo BiH

-Potreban nam je konsenzus o položaju Hrvata u BiH. Apeliram na kolege u oporbi da shvate ozbiljnost trenutka. Opstojnost Hrvata u BiH je ugrožena. Koga se bojimo? Nemamo koga, imamo obavezu. Bez Hrvatske, ne bi bilo BiH. Mi smo odgovorni da ona i dalje postoji, zato treba usvojiti Deklaraciju. Treba biti svjestan obaveza koje Hrvatska vlada ima. Hrvatski sabor ima odgovornost za stanje u BiH. Želimo stabilnu i funkcionalnu BiH. Nećemo dopustiti da neko Hrvatima predlaže biskupe i kardinale, taj film nećemo gledati.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA