12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Legenda o Starom mostu u Stocu: Djevojačka ćuprija je Sarin dar voljenom momku Salki

Većina starih mostova na rijeci Bregavi u drevnom gradu Stolac i stolačkoj općini vezuje se za neku od narodnih predaja o njihovoj granji i graditelju: Ćuprija u Begovini, Djevojački most, Gornja Ćuprija, Lučki most, Novi most, Mostić kod Šarića ljetnikovca, Most za prilaz Adi, Most kod Podgradske džamije, Podrgadska ćuprija, Most u Polju.

Kako Bregava pored osnovnog korita ima nekoliko rukavaca veliki broj mostova su sa polukružnim svodovima i građeni su od kamena po uzoru na stupe za valjanje sukna i vodenice. Zajedno sa vodenicama i stupama stolački mostovi su proglašeni nacionalnim blagom naše domovine.

Most sagrađen 1896.

- OGLAS -

Trag jedne od naljepših legendi vodi nas do mosta Sare Kašiković, u narodu poznate kao Djevojačka ćuprija. Idući prema begovini nalazi se na desnom kraku Bregave ponad Inaat ćuprije. Most je sagrađen na jedan svod čiji je luk segmentan, sličan polukrug.

Građen je od poluokruglog kamena i izveden ustaljenim formma domaćeg graditeljstva. Sa južne, nizvodne strane, nalazi se ugrađena ploča na kojoj ćurilićnim natpisom piše da je most Sare Kašiković, sagrađen 1896.godine. Smjeten je pored hotela „Evropa“ čija je vlasnica bila graditeljica ove ćuprije.

Šta kazuje legenda?

Prema jednoj od narodnih predaja zaljubila se Sara u svog komšiju Salku koji je stanovao na drugoj lijevoj strani obale. Čuo Sarin otac da mu se kćerka zaljubila u inovjerca i udade je na silu za drugoga. Sara je kasnije uspjela u životu kao ugostitelj i snalažljiva žena i napravi na onom mjestu gdje se sastajala sa Salkom ugostiteljski objekat kome dade ime hotel ”Evropa”.

Hotel je imao visoko potkrovlje sa dvije sobe i dva mala prozora sa kojih je Sara uvijek gledala na drugu stranu obale i čeznula za Salkom. Jednog dana, dok je gledala sa prozora, dosjeti se da bi trebala da napravi i ćupriju na pomen svojoj velikoj ljubavi Salki. Što je sanjala to je i odsanjala.

I tako nastade Djevojačka ćuprija. Na ovom mjestu i danas se mogu vidjeti zaljubljeni parovi kako uživaju sa pogledom na žubornu Bregavu.

Inat ćuprija

Ima Stolac i ćupriju koj je sagrađena iz inata. Riječ je Gornjoj Ćupriji koja se smatra smatra se najstarijim mostom u gradu na Bregavi. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća dobila ime Inat ćuprija.

Izgrađena je u 17-tom stoljeću. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća narod joj je kumovao ime Inat ćuprija. Nesimetričnog je izgleda, jedan luk se završava na obali, a drugi je „zagazio“ u korito rijeke. Legenda kaže da se graditelj na ova način htio osvetiti tadašnjem uzurpatoru na vlasti u Stocu.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA