Sport
Najavljena podrška Kantona Sarajevo izgradnji stadiona 'Grbavica'
# Press služba KS

Kanton Sarajevo će nastaviti s konkretnom finansijskom podrškom za izgradnju infrastrukture stadiona "Grbavica", najavljeno je nakon današnjeg susreta predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, premijera KS Edina Forte i ministra kulture i sporta KS Mirvada Kurića s predstavnicima Uprave Fudbalskog kluba Željezničar.

Predsjednik Željezničara Admir Džubur gostima iz Kantona je predstavio projekte izgradnje južne tribine ovog stadiona, natkrivanja nedavno izgrađene istočne te planove za preuređenje fasade, krova i svi ostalih dijelova sjeverne tribine kao i za dogradnju zapadne tribine.

Naglasio je i da bi se realizacijom ovih projekata kapacitet stadiona povećao sa trenutnih 13.078 na 19.472 gledaoca te dostigla 4. UEFA-ina kategorija stadiona, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

- Prvi ste kojima prezentiramo naše planove. Cilj nam je da prve ljude Kantona upoznamo s planom ulaganja, prije svega u izgradnju južne tribine, koja bi prema našim procjenama trebala iznositi oko pet miliona KM, a sa njenom gradnjom bi se krenulo u septembru naredne godine, dok je završetak radova planiran za septembar 2021. godine - kazao je Džubur.

Naveo je i moguće izvore finansiranja izgradnje ove tribine, među kojima su Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Nogometni savez BiH i UEFA, te navijači i prijatelji kluba, te naglasio da klub ne može osigurati potrebna kroz svoje redovno poslovanje.

- Spremni smo i ovaj put podržati realizaciju projekata izgradnje ove tribine. Koliki će to iznos biti znat ćemo naknadno, jer se upravo u ovom periodu kreira budžet za narednu godinu - naglasio je predsjedavajući Konaković.

Dodao je da se konačno o ulaganju u sport mora početi razmišljati kao o investiciji koja mora biti oslobođena poreza.

Ministar Kurić je napravio kratki osvrt na dosadašnja ulaganja Kantona u ovaj klub te najavio nastavak saradnje.

- Spremni smo i ovaj put podržati realizaciju konkretnih infrastrukturnih projekata - rekao je ministar Kurić.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.