10 C
Sarajevo
19.04.2024

Sindikat rudara upozorava: Ne povezujte našu sudbinu s problemom Aluminija

Iz Sindikata navode da je simptomatično da se u posljednje vrijeme prilikom kriznih situacija u Aluminiju DD Mostar iz nadležnih institucija FBiH aktiviraju određeni procesi koji za krajnji cilj imaju problematizirati stanje u rudnicima uglja u FBiH, te ugroziti sigurnost isplate plata i ostalih naknada na ime plata.

Sindikat navodi da je nemoguće i neprihvatljivo porediti Aluminij sa rudnicima uglja u Federaciji, navodeći da su rudnici godinama egzistirali bez imalo značajnije podrške institucija FBiH. 

“Mizerne plate zaposlenih u rudnicima uglja u FBiH dugi niz godina nakon agresije na BiH su rudari bili primorani bukvalno otimati kroz jako teške i složene štrajkove te u nekim prilikama aktivnostima koje su ugrožavale i živote radnika u rudnicima uglja u FBiH”, navode iz Sindikata. 

- OGLAS -

Stav Sindikata je da se moglo i može kvalitetnije upravljati rudnicima uglja u FBiH, kao i da stručna kompetentnost mora biti prioritet u odnosu na političku podobnost. 

“Par godina u šest rudnika uglja u FBiH nije moguće izvršiti isplatu Plate i ostalih naknada na ime plata dok se na iste ne izvrši isplata poreza i doprinosa u skladu sa važećim zakonskim propisima. Rudnici uglja iz sastava Koncerna su u toku 2018. godine na ime poreza i doprinosa izvršili uplatu preko 68 miliona KM”, napoiminju iz Sindikata. 

Iz Sindikata navode da je potrebno iznaći rješenje za Aluminij, ali da će dalje povezivanje ove kompanije sa rudnicima uglja u FBiH, te organizirano i planirano problematiziranje stanja u rudnicima, čiji je krajnji cilj ugroziti sigurnost isplate plata i ostalih naknada, proizvesti proteste radnika iz svih rudnika uglja u FBiH pred zgradama Parlamenta i Vlade FBiH. 

“Početak proizvodnje električne energije iz termoelektrana u Rudnicima uglja u FBiH se odvija bez dodijeljene subvencije, što je jedini slučaj u Evropi”, kaže se u saopštenju. 

Ističe se da su poslovi sa beneficiranim radnim stažom u Rudnicima uglja u FBiH u podzemnoj i površinskoj eksploataciji jednako teški i opasni kao i poslovi drugih djelatnosti kojima se dodjeljuje mogućnost povoljnijeg penzionisanja.

“Veoma često smo prihvatali, radi složenosti stanja u Rudnicima uglja u FBiH, značajno umanjene plaće i odricali se potraživanja na koja smo imali prava, te upozoravamo predstavnike svih institucija izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH da ni u kom slučaju problematiku Aluminija d.d. Mostar ne povezuju sa Rudnicima uglja u FBiH, niti rješavaju na štetu zaposlenih u Rudnicima uglja u FBiH”, navode u Sindikatu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA