13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Znate li koliki treba biti udio masti, šećera, mišića i kostiju u tijelu u skladu s godinama?

ŠTA JE KOŠTANA MASA

Odnosi se na ukupnu masu kostiju u tijelu. Prosječni udio koštane mase u ukupnoj fizičkoj težini kod žena iznosi između 2,5 i 4 posto. Postotak udjela koštane mase mijenja se s godinama budući da su kosti najsnažnije u dvadesetim i tridesetim godinama života. Niska koštana masa može povećati rizik od prijeloma. Dobre navike poput vježbanja i prehrane bogate hranom povećat će masu kostiju. Prema istraživanjima, veća gustoća kostiju smanjuje rizik od osteoporoze.

VODA U TIJELU

- OGLAS -

To je postotak fizičke mase koji je fluidan. Ljudsko tijelo sadrži 50 do 75 posto vode, a koliko je ima u tijelu zavisi o dobi, spolu, nivou hormona i hidrataciji. Većina žena ima od 45 do 60 posto vode u tijelu, dok muškarci imaju od 50 do 65 posto. Analiza impedancije tijela može odrediti ukupni postotak vode koja se nalazi u našim ćelijama i postotak izvan ćelija, nazvan izvanćelijska voda. Općenito, previše izvanćelijske vode može ukazivati na probleme sa srcem, jetrom, neuhranjenost ili bolestima bubrega.

POSTOTAK MASNOG TKIVA

Postotak masti sastoji se od esencijalnih fizičkih masti i masnih naslaga. Esencijalno masno tkivo bitno je za održavanje životnih funkcija. To su masne ćelije koje grade živce, koštanu srž, ćelije i mišiće. Kod žena su esencijalne masti posebno bitne za reproduktivnu funkciju i dojenje. Pohranjene masti se dijele na visceralnu nalazi se oko unutarnjih organa i opasnija je za zdravlje od potkožne.

ZDRAV UDIO MASTI U TIJELU JE:

Godine:

od 20 do 39: 8 do 20 posto za muškarce, 22-33 posto za žene

od 40 do 59: 11 do 22 posto za muškarce, 24 do 34 posto za žene

od 60 do 79: 13 do 25 posto za muškarce, 25 do 36 posto  za žene

Kao opće pravilo, niži postotak fizičke masti ukazuje na bolje zdravlje. Muškarci i žene s većim postotkom fizičke masti imaju veći rizik za kardiovaskularne bolesti, hipertenziju, dijabetes, srčani i moždani udar i neke vrste raka. Udio fizičke masti može biti i pretjerano nizak pa tako žene s postotkom fizičke masti manjom od 15 posto mogu razviti stanje koje se naziva amenoreja uslijed kojeg dolazi do izostanka menstrualnog ciklusa.

MIŠIĆNA MASA

Tijelo ima tri tipa mišića: skeletni, glatki i srčani. Mišići teže više od masti, ali to se ne odnosi na težinu nego na razliku u gustoći tkiva. Mišićno tkivo je gušće, ako ga uporedimo s mastima. Mišići zauzimaju manje mjesta u tijelu nego mast te dvije osobe s jednakim brojem kilograma i različitim udjelom mišića mogu izgledati sasvim drugačije (vitkije izgleda osoba s većom mišićnom masom).

ZDRAVI RASPONI ZA MIŠIĆNU MASU SU:

Godine:

od 20 do 39: 75 do 89 posto za muškarce, 63 do 75,5 posto za žene

od 40 do 59: 73 do 86 posto za muškarce, 62 do 73,5 posto za žene

od 60 do 79: 70 do 84 posto za muškarce, 60 do 72,5 posto za žene

 Masnoće u tijelu uzrokuju hipertenziju i dijabetes zbog inzulinske rezistencije. Kako starimo, gubimo mišićnu masu i postajemo skloniji padovima. Gubitak mišićne mase uzrokuje gubitak ravnoteže i snage te je zato redovita fizička vježba ključ dobrog zdravlja u kasnijim godinama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA