5.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Srbija uzima novi kredit od Rusije

Srbija će od Rusije uzeti novi kredit kojim će se kod ove države zadužiti za novih 172,5 miliona eura. U Skupštinu Srbije Vlada je upravo uputila Prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije.

U Prijedlogu zakona potvrđuje se Sporazum koji su dve Vlade potpisale prilikom nedavne posjete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji, 19. oktobra.

Srbija od Rusije uzima kredit za, kako je navedeno, finansiranje 75 procenata vrijednosti svakog „ugovora o isporuci robe, obavljanju radova i pružanju usluga za projektovanje i izgradnju elektrotehničke infrastrukture na željezničkim dionicama „Stara Pazova – Novi Sad” i „Valjevo – Vrbnica – državna granica sa Crnom Gorom”, kao i za izgradnju jedinstvenog železničkog dispečerskog centra koji je zaključen između srpske i ruske ovlašćene organizacije“.

- OGLAS -

Kamata pod kojom će Srbija isplaćivati biće dva odsto godišnje, s tim da će obračunavati dnevno počev od dana korišćenja svakog iznosa kredita do datuma kada u potpunosti bude izmiren.

U slučaju da ih redovno ne isplaćuje Srbija će dugovanja isplaćivati po većoj kamatnoj stopi od tri posto dok u slučaju dužeg kašnjenja sa otplatama Rusija ima pravo da obustavi kredit.

Vlada u Preijdlogu navodi da će avansna plaćanja Srbije biti 25 posto vrijednosti ugovora ida će ih srpske ovlašćene organizacije uplaćivati u korist ruskih organizacija.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko najavio je još u julu mjesecu da će sporazum o ovom kreditu biti potpisan. Kako je tada objasnio, odluka se realizuje na osnovu dogovora koji je postignut još tokom posljednje posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji 17. januara ove godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA