2 C
Sarajevo
26.04.2024

Sirijska ‘djevojčica sa Twittera’ poziva na mir u svijetu

Prije tri godine, Bana je privukla pažnju svjetske javnosti  svojim tweetovima iz ratom razorenog Alepa.

Ona je zajedno sa svojom majkom, ocem i dva mlađa brata, dobila  tursko državljanstvo nakon što je evakuisana  zajedno sa hiljadama drugih civila iz opkoljenog Alepa.

– Prije  rata sam imala dobar život u Siriji. Bilo je tako mirno i mnogo sam se zabavljala sa svojom porodicom –  rekla je Bana u intervjuu za Anadolu Agency.

- OGLAS -

Govoreći na engleskom jeziku, koju je naučila od majke, učiteljice engleskog jezika, dodala je:

– Kada je rat počeo, sve se promijenilo. Bojala sam se da ću ja, ili neko iz moje porodice, umrijeti. Moja prijateljica Yasmin je ubijena, ali nisam izgubila  nadu”, rekla je prisjećajući se perioda koji je provela pod opsadom u Alepu “kada nije bilo hrane i vode”.

– Djeca izbjeglica širom sveta, posebno u Siriji, mnogo su pretrpjela od bombardovanja i sukoba – rekla je Bana i dodala da je nepohodno djelovati i “pokušati donijeti mir u njihove zemlje, kako bi se oni mogli vratiti u svoje domove.”

– Sanjam da ovaj svijet učinim boljim mjestom – rekla je djevojčica.

 Što se tiče njenog putovanja iz Alepa u Tursku, rekla je da je bilo jako teško, prisjećajući se “raseljene djece koja plaču u autobusima. ”

Potom se prisjetila svojih prvih sati u Turskoj; kako su ona i druga djeca bili jako umorni i gladni, nakon dvodnevnog putovanja autobusom.

– Sutradan smo sreli turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Sjećam se da sam istovremeno bila sretna, uzbuđena i uplašena –  kazala je Bana. 

Dodala je da je osjećala odgovornost prema djeci u Siriji i potrebu da prenese njihovu poruku a koja je “da sva djeca svijeta treba da žive u miru.”

Turska je trenutno dom za  skoro četiri miliona registrovanih izbjeglica, od kojih je skoro 3,6 miliona sirijskih izbjeglica – više nego bilo koja druga zemlja na svijetu.

Na pitanje o novom životu u Turskoj, odgovorila je vedrim očima:

– Volim Tursku mnogo; sigurno je i mirno. Ovdje imam školu i puno prijatelja.  Tako sam sretna što sam sada turski državljanin – dodala je ona.

Bana je ipak izrazila nadu u povratk u Siriju.

– Uvijek sanjam o povratku kući. Prije ili kasnije, mi ćemo se vratiti i obnoviti zemlju  – rekla je.

Sirija je tek počela izlaziti iz razornog sukoba koji je započeo 2011. godine.

Od tada, stotine hiljada ljudi je ubijeno u sukobu i više od 10 miliona raseljenih, prema zvaničnim podacima UN-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA